Βιωματικές δράσεις για την οδική ασφάλεια στα Γιάννενα

on .

ODHGHSH ODHGOS

Ενημερωτικές δράσεις για την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή διοργανώνει η Τροχαία Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου στο Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (Π.Ε.Α.Κ.) Λιμνοπούλας.

Οι δράσεις που ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, 19 Απριλίου κινούνται σε δύο άξονες και απευθύνονται σε: 

• Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ώρες 8:30-13:45) και 

• Πολίτες των Ιωαννίνων (ώρες 18:00-20:00)

Τις δράσεις πλαισιώνουν και υποστηρίζουν ειδικοί επιστήμονες (συγκοινωνιολόγοι μηχανικοί), εκπαιδευτές  οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής και υλικό εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και διαδραστικά μέσα βιωματικής εκπαίδευσης με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Βιωσιμότητας και Ασφάλειας – «Ζήτημα Ζωής» (www.zitima.gr) και του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) www.imet.gr 

Τρεις κινητές μονάδες 

Στο πρακτικό σκέλος μία ευρεία γκάμα εργαλείων βιωματικής εκπαίδευσης θα είναι διαθέσιμη τόσο για μαθητές, όσο και πολίτες. Τα εργαλεία αυτά μεταφέρονται με τρεις εκπαιδευτικές μονάδες: 

Η πρώτη κινητή εκπαιδευτική μονάδα του «Ζήτημα Ζωής» και των συνεργατών του διαθέτει:

• Ένα  προσομοιωτή οδήγησης επιβατικού οχήματος / χειρισμού περονοφόρου ανυψωτικού, 

• Έναν προσομοιωτή φορτηγού/λεωφορείου

• Μία συσκευή με ειδικό λογισμικό αποτροπής απόσπασης προσοχής (δεν υπάρχει τόσο ανεπτυγμένο στην Ελλάδα),

• Μία συσκευή με ειδικό λογισμικό προτροπής χρήσης μέσων συγκράτησης,

• Πέντε γυαλιά προσομοίωσης αλκοόλ, ουσιών, κόπωσης.

Η δεύτερη κινητή εκπαιδευτική του «Ζήτημα Ζωής» και των συνεργατών του διαθέτει:

• Ένα προσομοιωτή ανατροπής οχήματος με δυνατότητα περιστροφής 3-25 rpm (ο μοναδικός στην Ελλάδα με αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά),

• Ένα προσομοιωτή πρόσκρουσης διπλού καθίσματος, με δυνατότητα βιωματικής εκπαίδευσης του διπλάσιου αριθμού ατόμων στον ίδιο χρόνο και μεταβλητή ταχύτητα πρόσκρουσης.

Η τρίτη κινητή εκπαιδευτική μονάδα του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ διαθέτει:

• Ένα προσομοιωτή οδήγησης επιβατικού οχήματος.

Οι παραπάνω  κινητές μονάδες διαθέτουν εξοπλισμό μοναδικό στην Ελλάδα τόσο στο σύνολό του όσο και σε τεχνικά χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων προσομοιωτές και για επαγγελματικά βαρέα οχήματα, συνεπώς είναι ιδανικές για την ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση των νέων στα επαγγέλματα του οδηγού βαρέων οχημάτων ή/και μηχανημάτων έργου για τα οποία και σύμφωνα με την ΕΕ υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό. 

* * *

Πληροφορίες: Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων, Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου (τηλ. 2651087313), Ινστιτούτο Βιωσιμότητας και Ασφάλειας –«Ζήτημα Ζωής» (τηλ. 6943804808).