Στην οικιακή κομποστοποίηση εισέρχεται και ο Δήμος Ιωαννιτών

on .

KADOS KOMPOSTOPOIHSHS

Με καθυστερήσεις αρκετών ετών μπαίνουν τα Γιάννενα στην εποχή της κομποστοποίησης, με τον Δήμο Ιωαννιτών να προγραμματίζει για σήμερα και την Τρίτη δράσεις με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς τον συγκεκριμένο τρόπο ανακύκλωσης.

Με ρυθμούς χελώνας κινήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια οι Δημοτικές Αρχές των Ιωαννίνων ως προς το να μπει η πόλη στην εποχή της οικιακής κομποστοποίησης, καθώς είχαν περιοριστεί στο να εφαρμόσουν πιλοτικά το πρόγραμμα αυτό σε οικισμούς του Δήμου με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, λοιπόν, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών για το συγκεκριμένο ζήτημα, προγραμματίζει τρεις δράσεις με περίπτερο ενημέρωσης (stand), όπου όσοι πολίτες επιθυμούν να προμηθευτούν οικιακό κομποστοποιητή, θα υπογράφουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση και θα ενημερώνονται για τις ώρες και ημέρες που μπορούν να περάσουν από το εργοτάξιο, ώστε να παραλάβουν τον κομποστοποιητή.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των πολιτών αλλά και με στόχο την προσέλκυσή τους στο περίπτερο, θα διανέμονται σακουλάκια με compost για χρήση σε φυτά κ.λπ. Οι δράσεις θα λάβουν χώρα σήμερα, Σάββατο στην πλατεία του Κατσικά από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και στο πολυσύχναστο σημείο στην πλατεία Μαβίλη από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Την Τρίτη 23 Απριλίου η δράση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Χατζή στους Αμπελόκηπους από τις 9.30 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ. ώστε να ενημερωθούν οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι θα επισκεφτούν την πλατεία λόγω λαϊκής αγοράς εκείνη την ημέρα.

Η χρησιμότητα της κομποστοποίησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της κομποστοποίησης είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης, μιας και έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Κατά την παραγωγή του κομπόστ (όπως και ονομάζεται το αποτέλεσμα), οργανικά απόβλητα, όπως κλαδέματα, φύλλα, φρούτα κ.τ.λ. μετατρέπονται σε ένα μείγμα πλούσιο σε συστατικά στοιχεία ικανά για την βελτίωση του εδάφους. 

Μάλιστα, με τη διαδικασία αυτή υπάρχει θετικό αποτύπωμα για το περιβάλλον μιας και μειώνεται ο αριθμός των απορριμάτων που καταλήγουν στις χωματερές, ενώ τα αποτελέσματα της κομποστοποίησης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον γεωργικό τομέα καθώς συμβάλει ως φυσικό λίπασμα το οποίο επιστρέφει ορισμένα από τα οργανικά και ανόργανα συστατικά μέσω του κομπόστ πίσω στην γη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο,επίσης, περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, υπεδάφους και των υπόγειων νερών καθώς και των γύρω περιοχών.

Βήματα μπρος από άλλους Δήμους!

Πέρα από να πείσουν τους πολίτες για την χρησιμότητα που έχει η οικιακή κομποστοποίηση, θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες ώστε να γίνουν βήματα μπροστά ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως να τοποθετήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καφέ κάδους όπου θα συγκεντρώνονται τα βιοαπόβλητα. Υπενθυμίζεται ότι στην εποχή της κομποστοποίησης έχουν εισέλθει ήδη διάφοροι Δήμοι σε όλη την Ήπειρο, όπως  ο Δήμος Ζίτσας, ο Δήμος  Βορείων Τζουμέρκων και ο Δήμος Νικολάου Σκουφά Άρτας, οι οποίοι έχουν διανείμει δωρεάν στους πολίτες ειδικούς κάδους και πραγματοποιώντας ενημερωτικές δράσεις. Το ίδιο, λοιπόν, οφείλει να πράξει και η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων ώστε να μη περιοριστεί στις προγραμματισμένες δράσεις, αλλά να εφαρμόσει το πρόγραμμα της οικιακής κομποστοποίησης σε όλη την έκταση του Δήμου Ιωαννιτών.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ