Το Προεδρικό Διάταγμα προϋπόθεση για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας

on .

LIMNH MATSIKAS

• Το ζήτημα της θεσμοθέτησης του Προεδρικού Διατάγματος Παμβώτιδας τέθηκε μετ’ επιτάσεως κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση, με τον δήμαρχο Θ. Μπέγκα να τονίζει ότι αποτελεί το μόνο εργαλείο το οποίο θα βάλει τέλος σε «παραθυράκια και φτηνά μερεμέτια σε βάρος της λίμνης»!

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο παίρνει μεγάλες διαστάσεις, με αφορμή την ψήφιση του νόμου 5092/2024 περί αιγιαλού, παραλιών και παρόχθιων εκτάσεων ποταμών και λιμνών που αναγνωρίζει έναντι της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου για διεκδικήσεις τους και διαφορές τους με το κράτος, όσους πολίτες εμφανίζουν εμπράγματα δικαιώματα για συγκεκριμένες εκτάσεις.

Για τον ποδηλατο-πεζόδρομο

Ο Θ. Μπέγκας υπεραμύνθηκε του παραλίμνιου ποδηλατοπεζόδρομου, ο οποίος όπως είπε αποτελεί ένα σημαντικό έργο για τη Δημοτική Αρχή, το οποίο αφορά όλους τους Γιαννιώτες καθώς προστατεύει και αναδεικνύει τη λίμνη Παμβώτιδα. Για το λόγο αυτό άλλωστε εντάχτηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής την περίοδο 2014-2019 και μέσω του σχεδίου της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης επιδιώχτηκε να υλοποιηθεί η πρώτη φάση του από την Πλατεία Μαβίλη μέχρι το Πέραμα.

«Όλα αυτά αφορούν το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης. Από εκεί και πέρα οι υπηρεσίες του Δήμου ανέλαβαν να εκπονήσουν τις μελέτες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σύννομα λαμβάνοντας υπόψη την τότε νομοθεσία», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Διευκρίνισε δε ότι η χάραξη του ποδηλατοπεζόδρομου έγινε μεταξύ κόκκινης και κίτρινης γραμμής με τη σύμφωνη γνώμη της Κτηματικής Υπηρεσίας, ενώ οι απαλλοτριώσεις έχουν συντελεστεί από το κράτος και το μόνο που έκανε ήταν η σύνταξη των κτηματογραφικών πινάκων. Ο ίδιος σημείωσε ότι πλέον η νομοθετική εξέλιξη που έχει προκύψει, καθώς και όποια άλλη μπορεί να υπάρξει στο μέλλον θα ληφθεί υπόψη από τις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε αν χρειαστεί να γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις.

Τέλος, με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής της παράταξης, «Όμορφη Πόλη», Παντελή Κολόκα, με τις οποίες μίλησε για ευθύνες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του Θωμά Μπέγκα και για απώλεια 12 εκ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση του ποδηλατοπεζόδρομου, ο δήμαρχος κάλεσε τον κ. Κολόκα να ξεκαθαρίσει σε ποιον φορέα δόθηκε η χρηματοδότηση αυτή, η οποία είναι γνωστό ότι δεν αφορούσε το Δήμο Ιωαννιτών αλλά την Περιφέρεια Ηπείρου.

Για το στρατόπεδο Βελισσαρίου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά όμως η υπόθεση του στρατοπέδου Βελισσαρίου, που σύμφωνα με τον δήμαρχο Θ. Μπέγκα - και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την παραχώρησή του - με τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν προκύπτει από πουθενά ότι πρόκειται για παραχώρηση του 100% του στρατοπέδου!

Όπως είπε, έχει γίνει μια μακρά προσπάθεια να συλλεχτούν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και έχει αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

 Για την πυροπροστασία

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο θέμα της πυροπροστασίας ιδιοκτησιών, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια κλασσική περίπτωση μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κράτος με ποινικές ευθύνες και χωρίς πόρους στην αυτοδιοίκηση. «Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. η ΚΕΔΕ ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει την αναστολή της εφαρμογής για τη φετινή αντιπυρική περίοδο καθώς και την καταβολή στους Δήμους των απαραίτητων πόρων ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητες που τους ανατίθεται», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Θ. Μπέγκας.

Οι αντιπρόσωποι στον ΦΟΔΣΑ

Στην επανάληψη της διαδικασίας εκλογής των εκπροσώπων του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων στο Δ.Σ. του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων μετά την απόρριψη της απόφασης που είχε ληφθεί στα τέλη Ιανουαρίου για το ίδιο θέμα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο στην χθεσινή του συνεδρίαση, εν μέσω βέβαια και πάλι ενστάσεων από την αντιπολίτευση για την εκλογή της Τ. Καλογιάννη ως εκπροσώπου της πλειοψηφίας.

Η αντιπολίτευση πρότεινε ως εκπρόσωπό της τον Γιώργο Αρλέτο, ο οποίος ψηφίστηκε από το σύνολό της, πλην της Όλυς Τσουμάνη που ψήφισε λευκό, ενώ την πρόταση της πλειοψηφίας στα πρόσωπα του Θωμά Μπέγκα, Μάκη Χρυσοστόμου και Τ. Καλογιάννη, στήριξαν οι παρατάξεις του δημάρχου και της κ. Καλογιάννη, με αυτές των κ.κ. Δ. Παπαγεωργίου, Ν. Γκόντα και Π. Κολόκα να απέχουν, ενώ λευκό ψήφισε η κ. Τσουμάνη.

Πριν τη διαδικασία της ψηφοφορίας ο δήμαρχος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατά την άποψη της Δημοτικής μας Αρχής είναι εσφαλμένη διότι δεν είναι ανεκτό νομικά και συνταγματικά η μειοψηφία εκτός της εκλογής των αντιπροσώπων της να έχει λόγο και παρέμβαση και στους αντιπροσώπους της πλειοψηφίας. Ψηφίζοντας δύο φορές για την ίδια διοίκηση του ίδιου συνδέσμου έχουμε το παράδοξο η μειοψηφία να συμμετέχει σε δύο εκλογικά σώματα. Εμείς πολιτικά αποφασίζουμε να μην προσφύγουμε επί της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην επιτροπή του άρθρου 152 και στη συνέχεια εάν χρειαζόταν στη δικαιοσύνη γιατί γνωρίζουμε ότι αυτή θα είναι μία χρονοβόρος διαδικασία και δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να είμαστε εμείς αυτοί που θα καθυστερήσουμε  την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την για την εκλογή του προεδρείου του Φορέα διαχείρισης Απορριμμάτων. Επιλέξαμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία στο δημοτικό συμβούλιο για λόγους ταχύτητας…».