Δράση και στα Γιάννενα είχε η οργάνωση των «οπαδών»!

on .

OPADIKH BIA SYLLHPSEIS 24 4 24

• Μέχρι και στα Γιάννενα είχε φτάσει η δράση της εγκληματικής οργάνωσης η οποία πρωτοστάτησε τον περασμένο Δεκέμβριο στα αιματηρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο ποδοσφαιρικού αγώνα στο Ρέντη, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Αρχιφύλακα Γεώργιου Λυγγερίδη.

Σύμφωνα με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η δράση της συμμορίας εντοπίζεται κυρίως στην Αττική και κατά περίπτωση σε περιοχές της επαρχίας όπως στον Βόλο και στα Γιάννενα, όπου τελούσαν εγκλήματα με αθλητικό υπόβαθρο ή με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις. Τα κίνητρα των μελών της είναι κυρίως οπαδικά, όπως τονίζεται, ως έκφραση δυσαρέσκειας για μη ευνοϊκά αποτελέσματα αγώνων ή ως μέσο εκφοβισμού και επίδειξης δύναμης απέναντι σε οπαδούς άλλων ομάδων ή αστυνομικών που λαμβάνουν μέτρα τάξης στους αγώνες. 

Μάλιστα, γίνεται γνωστό ότι ηγετικά μέλη απολάμβαναν ειδικής μεταχείρισης καθώς κατέχοντας διαπιστεύσεις ως S.L.O. κινούνταν ελεύθερα σε όλους τους χώρους του γηπέδου, οργανώνοντας με φωνές και χαρακτηριστικές κινήσεις των χεριών τους «μικρούς» ώστε να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο για πρόκληση επεισοδίων και επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις. 

Τα έκαναν… λίμπα!

Στα Γιάννενα η οργάνωση είχε «χτυπήσει» σε ποδοσφαιρικό αγώνα που έγινε στις 21-12-2022. Προφανώς πρόκειται για το ματς του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Ολυμπιακό το οποίο είχε λήξει με σκορ 2 – 2. 

Σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ, πριν την έναρξη του αγώνα πέντε άτομα αφαίρεσαν πανό της γηπεδούχου ομάδας από την κερκίδα και το έκαψαν. 

Παράλληλα, άλλα άτομα έσπαγαν καθίσματα και τα πετούσαν σε αστυνομικές δυνάμεις. Για τις επιθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν τρία μέλη της οργάνωσης, ενώ στα Γιάννενα συνελήφθη ένα από τα άτομα που θεωρούνταν πως είχαν ηγετικό ρόλο στη συμμορία.

Ειδική επιχείρηση

Για τον τερματισμό της δράσης της η Αστυνομία διεξήγαγε ειδική επιχείρηση την περασμένη Δευτέρα, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν 63 μέλη της οργάνωσης. Αυτή απαρτίζεται συνολικά από 160 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, διατάραξη κοινής ειρήνης, έκρηξη, ληστεία, εκβίαση, εμπρησμό, κλοπή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και για παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, τις φωτοβολίδες, τα βεγγαλικά, τα όπλα σε συνδυασμό με τη νομοθεσία περί αθλητισμού. 

Στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθησαν επιπλέον τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για παράβαση των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών.

Η έρευνα της Αστυνομίας ξεκίνησε αμέσως μετά την επίθεση στου Ρέντη και από την εξέλιξή της διαπιστώθηκε ότι αυτή δεν αποτελούσε ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά προέκυψε ότι διαπράχθηκε από οπαδούς ομάδας, οι οποίοι τουλάχιστον από το 2019 είχαν συγκροτήσει επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση.

«Μεγάλοι» και «μικροί»

Τον στενό πυρήνα της οργάνωσης αποτελούσαν οκτώ άτομα τα οποία είχαν και ηγετικό ρόλο χαρακτηριζόμενοι μάλιστα ως «μεγάλοι», αφού είχαν την καθολική και αδιαμφισβήτητη αποδοχή και υπακοή των κατώτερων μελών, ηλικίας 16 έως 24 ετών, που αποκαλούνταν «μικροί».

Για τη στρατολόγηση των «μικρών», τα ηγετικά μέλη παρείχαν δωρεάν είσοδο στο γήπεδο ενώ τους έδιναν και φιλοδωρήματα. Γίνονταν μέλος της οργάνωσης, μόνο αν είχαν συμμετάσχει τουλάχιστον σε μία αξιόποινη πράξη. Προσκλήσεις δωρεάν εισόδου πουλούσαν και έξω από τα γήπεδα της ομάδας που υποστήριζαν σε τιμή ανώτερη της αναγραφόμενης. Επίσης, απαιτούσαν και λάμβαναν από τις καντίνες που λειτουργούν περιμετρικά των γηπέδων χρηματικά ποσά 20 ή 50 ευρώ, ενώ σε περίπτωση άρνησης καταβολής του αντίστοιχου κομίστρου, προκαλούσαν φθορές.

Η ΕΛ.ΑΣ σημειώνει ακόμα ότι «κάποια από τα μέλη της οργάνωσης συνδέονται με εργασιακές σχέσεις τόσο με την ομάδα όσο και με άλλο φορέα, όπου εργάζονταν χωρίς να πηγαίνουν στην εργασία τους, παρά μόνο μετά το περιστατικό στου Ρέντη οπότε και ζητήθηκε πλέον να πηγαίνουν κανονικά για εργασία αλλιώς να αιτούνται άδεια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ηγετικού μέλους που εργαζόταν σε αθλητικό σωματείο της ομάδας που υποστηρίζει, όμως η σχέση εργασίας με αυτό διακόπηκε την ημέρα που έλαβαν χώρα τα επεισόδια στου Ρέντη».