«Ο κόσμος δεν σταματά ποτέ να στηρίζει τη Δουραχάνη…»

on .

DOYRAXANH OIKHMA

Οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα δεν μπορούν να μην φέρουν στο μυαλό την προσφορά στον συνάνθρωπο, την ανακούφιση του πόνου και της ταλαιπωρίας όσων δυσκολεύονται οικονομικά. 

Ακόμα και στις μέρες μας η εκπαίδευση δεν είναι δεδομένη για όλους, όμως κάποιοι πολίτες έχουν αφιερώσει ακόμα και τη ζωή τους προκειμένου συνάνθρωποί μας να έχουν πρόσβαση σ’ αυτή.

Δίπλα στην ιστορική Μονή Παναγίας Δουραχάνης λειτουργεί Οικοτροφείο, Γυμνάσιο και Λύκειο, όπου η φιλοξενία παιδιών γίνεται χωρίς καμία επιβάρυνση για τα ίδια και τις οικογένειές τους. Τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί είναι από όλη την Ελλάδα, τη Βόρειο Ήπειρο και από άλλες χώρες.

Το οικοτροφείο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περίπου 45 παιδιά, τα οποία είτε φοιτούν στα σχολεία της πόλης των Ιωαννίνων είτε στα σχολεία της Δουραχάνης. Σήμερα, στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Συλλόγου «Το Άνθος», εκτός των σχολείων και του Οικοτροφείου, λειτουργούν παράλληλα βιβλιοθήκη, ραδιοφωνικός σταθμός με την ονομασία «Σπίνος» και το Λαογραφικό Μουσείο «Σταλαγματιές από την παράδοση». Υπενθυμίζεται ότι εμπνευστής του «θαύματος» της Δουραχάνης υπήρξε τη δεκαετία του ’70 ο ιερομόναχος Αθανάσιος Χατζής, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2021.

«Ο κόσμος στηρίζει…»

«Η προσπάθεια που γίνεται στη Δουραχάνη στηρίζεται αποκλειστικά στη δωρεά και στον ιδρώτα του λαού. Υπήρχε μια πινακίδα κάτω, τη βγάλαμε για να τη συντηρήσουμε. Η πινακίδα είχε αυτό που έλεγε ο γέροντας ‘ό,τι κόπος έχει γίνει και γίνεται και ό,τι δαπάνη χρειάστηκε και χρειάζεται, όλα προέρχονται από τον ιδρώτα του λαού’. Ό,τι συμβαίνει εδώ είναι ο οβολός της κοινωνίας. Συντηρεί και συγκροτεί όλο αυτό το έργο για πάνω από 43 χρόνια», τονίζει στον «Π.Λ.» ο Διευθυντής του Γυμνασίου Δουραχάνης Χρήστος Μπότσης.

Ιδιαίτερη είναι η στήριξη των πολιτών γιορτινές ημέρες όπως αυτές που διανύουμε. «Αυτές τις μέρες είναι ένας λόγος παραπάνω διότι ο κόσμος συγκινείται ιδιαιτέρως. Σκέφτεται, βγαίνει λίγο πιο έξω από τον εαυτό του. Σκέφτεται τη θυσία του Χριστού οπότε προσπαθεί και αυτός να φανεί θυσιαστικός προς τον πλησίον του», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μπότσης και προσθέτει: «Εμείς όμως, δεν το βλέπουμε μόνο αυτές τις ημέρες, δεν είναι μόνο εικόνα των ημερών. Εδώ είναι γενικότερη αυτή η προσφορά του κόσμου σε εμάς. Δεν είναι έργο δικό μας, είναι έργο της Γιαννιώτικης κοινωνίας και όχι μόνο. Και από άλλες περιοχές γνώριζαν τον Παππούλη (π. Αθανάσιο). Πλέον με τα ντοκιμαντέρ που μας έχουν αναδείξει και υπάρχουν στο διαδίκτυο, φτάνουν και εκτός Ιωαννίνων, ο κόσμος συγκινείται και συνδράμει».

Κάνουν όλες τις δουλειές!

Τα μαθήματα στη Δουραχάνη γίνονται από εθελοντές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι συμβάλουν και σε άλλους τομείς, για παράδειγμα, οδηγώντας το λεωφορείο που μεταφέρει τα παιδιά στα σχολεία τους στο κέντρο της πόλης.

Ο κ. Μπότσης εξηγεί σχετικά: «Όταν γνωρίσαμε εδώ τις κυρίες από τα παιδικά μας χρόνια, που ήμασταν μαθητές κι εμείς, ήταν οι εθελόντριες του παπα-Θανάση. Ήταν μια ομάδα κοριτσιών οι οποίες συνδέθηκαν μαζί του και τον έκαναν πνευματικό τους πατέρα. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στο όραμα του και στο έργο που αυτός εμπνεύστηκε. Είναι εθελοντές, οι οποίοι κάνουν το μάθημα, έχουν σπουδάσει τις διάφορες ειδικότητες, αλλά δεν περιορίζεται η εργασία τους μόνο σε αυτό. Είναι ταυτόχρονα και μαγείρισσες, είναι και οδηγοί λεωφορείων, φροντίζουν για το πλύσιμο των ρούχων των παιδιών, είναι και καθαρίστριες. Είναι πολύ μεγαλύτερο το εύρος το παιδαγωγικό. Διδάσκουν ως καθηγήτριες, αλλά διδάσκουν και με την εικόνα τους και το παράδειγμα τους προς τα παιδιά».

Ιστορία επιστροφής

Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Δουραχάνης, ο οποίος ξεκίνησε ως οικότροφος από εδώ, μιλάει και για τη δική του ιστορία: «Εγώ ήρθα εδώ ως μαθητής στο Γυμνάσιο και Λύκειο. Ήμουν εδώ οικότροφος. Μετά, πέρασα στη Θεολογική Σχολή, την τελείωσα, από εκεί και έπειτα επέστρεψα και προσφέρω κι εγώ ό,τι μπορώ πλέον από τη θέση του καθηγητή και του υπεύθυνου στο οικοτροφείο και οτιδήποτε άλλο μπορούμε και κάνουμε».

Αναφορικά με το αν το Οικοτροφείο έχει ελλείψεις τονίζει: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ελλείψεις. Δεν έχουμε στερηθεί τίποτα από την αγάπη του κόσμου. Μέχρι στιγμής, ούτε έχουμε χρεωθεί σε κάτι, ούτε μας έχει λείψει κάτι γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό δεν συμβαίνει από εμάς. Όλο αυτό συμβαίνει γιατί το έργο αυτό είναι παραδομένο στην οικονομία της Παναγίας και του Θεού. Οπότε, αυτοί φροντίζουν καλύτερα τις ελλείψεις μας από εμάς τους ίδιους».

Το μήνυμα των ημερών

Απευθύνοντας, τέλος, ένα μήνυμα για τις ημέρες του Πάσχα αναφέρει «Οι ημέρες αυτές μπορούν να γίνουν όλη η ζωή μας. Να μην περιορίσουμε δηλαδή την Ανάσταση του Χριστού μόνο σε μια περίοδο του χρόνου. Η Ανάσταση είναι βιωματική και μπορεί να είναι και καθημερινή. Πάσχα μπορεί να είναι όλη μας η ζωή. Λειτουργία μπορεί να είναι όλη μας η ζωή. Ακολουθία μπορεί να είναι όλη μας η ζωή. Και ο Χριστός είναι παρών στη ζωή μας κάθε λεπτό, κάθε στιγμή, οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου. Άρα λοιπόν, το «Χριστός Ανέστη» που θα πούμε αυτές τις ημέρες να είναι ένα σύνθημα το οποίο θα συνταράξει το είναι μας και θα είναι σε όλη μας τη ζωή παρόν, να λειτουργεί καθοδηγητικά στα βήματα της ζωής μας».       

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΟΡΤΗΣ