Τιμήθηκε χθες το ανθρωπιστικό έργο του Ερυθρού Σταυρού

on .

ERYTHROS STAYROS

• Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου ήταν η χθεσινή. Με αυτή την αφορμή, το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων φωταγωγήθηκε με τα χρώματα του Ερυθρού Σταυρού, τιμώντας το έργο του διεθνούς ανθρωπιστικού κινήματος.   

Σε δήλωσή του στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Κωνσταντίνος Ντακαλέτσης ανέφερε τα εξής: «Ερυθρός Σταυρός και ανθρωπισμός έχουν καταστεί έννοιες συνώνυμες και αυτό ακριβώς τιμάται την 8η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Το όραμα του ιδρυτή Ερρίκου Ντύναν γίνεται πράξη σε 192 χώρες σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και φυσικά και στα Ιωάννινα, μέσα από το απαράμιλλο πάθος που επιδεικνύουν οι θαυμάσιοι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού. Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) μέρα είναι αφιερωμένη σε όλους τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισέληνου και οπωσδήποτε σε αυτούς που αυτή την περίοδο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός, στην Λωρίδα της Γάζας και την Ουκρανία “κρατώντας την ανθρωπότητα ζωντανή” όπως είναι και το μήνυμα για το 2024».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου αποτελεί μια ετήσια εορτή, με έντονη διεθνή διάσταση, στο πλαίσιο της οποίας αναδεικνύονται οι επτά Θεμελιώδεις Αρχές του Διεθνούς Κινήματος ΕΣ/ΕΗ, και πιο συγκεκριμένα: ο Ανθρωπισμός, η Αμεροληψία, η Ουδετερότητα, η Ανεξαρτησία, ο Εθελοντισμός, η Ενότητα και η Παγκοσμιότητα.  Η συγκεκριμένη ημερομηνία-ορόσημο συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του Ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού και βραβευθέντος με το πρώτο Νόμπελ Ειρήνης, Ερρίκου Ντυνάν (8 Μαΐου 1828).