Σε υποτονικό κλίμα οι σημερινές φοιτητικές εκλογές στα Γιάννενα

on .

FOITHTIKES EKLOGES PARABAN

• Κάλπες θα στηθούν σήμερα στα Πανεπιστήμια της χώρας, προκειμένου οι φοιτητές να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων.

Περίπου δυο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, θα έχουν ενδιαφέρον οι συσχετισμοί που θα προκύψουν από την κάλπη ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής νεολαίας. Επιπλέον, οι φοιτητικές εκλογές φέτος διεξάγονται στον απόηχο της ψήφισης του νόμου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και των καταλήψεων διαρκείας που έγιναν στα Γιάννενα και στην υπόλοιπη χώρα. 

Ο θεσμός των φοιτητικών εκλογών που στο παρελθόν τραβούσε τα βλέμματα της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και των πολιτικών φορέων των παρατάξεων, έχει χάσει την αίγλη του τα τελευταία χρόνια.

 Με στόχο να βγει πρώτη δύναμη για 37η χρονιά, κατεβαίνει στις φοιτητικές εκλογές η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Σε προεκλογικό σποτ της παράταξης που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία τονίστηκαν οι μάχες για ανοιχτές σχολές, για την επικράτηση της λογικής και της αλήθειας αλλά και για ένα ισχυρό δημόσιο Πανεπιστήμιο, με πρωταγωνιστές τους φοιτητές. 

Πάντως, για μια ακόμη χρονιά αναμένεται οι παρατάξεις να δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα και να υπάρξουν αποκλίσεις. 

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Υποτονικό ήταν το κλίμα ενόψει των φοιτητικών εκλογών και στις σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ζητούμενο και στη φετινή διαδικασία είναι το ποσοστό συμμετοχής, ενώ πέρυσι προσήλθαν στις κάλπες 2.675 φοιτητές. 

Με σκοπό να αναδειχτεί πρώτη δύναμη και να αυξήσει τα ποσοστά της στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατεβαίνει στις φοιτητικές εκλογές η ΔΑΠ ΝΔΦΚ, ενώ τα τελευταία χρόνια δύναμη στο τοπικό ίδρυμα έχει αποκτήσει και η Πανσπουδαστική, παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ. 

Με σκοπό να αυξήσει τη δύναμή της κατεβαίνει σε κάποια τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η ΠΑΣΠ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές κατεβαίνουν η παράταξη Δίκτυο που πρόσκειται στη Νέα Αριστερά, η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη, οι Αγωνιστικές Κινήσεις και άλλα σχήματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποδυναμωμένη είναι η φοιτητική παράταξη Μπλόκο που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται αβέβαιο σε ποιες και πόσες Σχολές θα έχει εκπροσώπηση.

Οι κάλπες αναμένεται να ανοίξουν στις 8 π.μ. και να κλείσουν στις 8 μ.μ. στις περισσότερες Σχολές, ωστόσο οι λεπτομέρειες της διαδικασίας διαφοροποιούνται από τμήμα σε τμήμα. Τέλος, λόγω των εκλογών, δεν γίνονται σήμερα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ