Κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

on .

MHLIONHS NTAKALETSHS K 

Ιδιαίτερα συχνή πάθηση είναι στις μέρες μας η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, δεν ελέγχεται και δεν αντιμετωπίζεται με κατάλληλη αγωγή. 

Σ’ αυτήν θα είναι αφιερωμένη δράση ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο κέντρο των Ιωαννίνων από την Α' Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και το τοπικό Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 Η δράση διοργανώνεται με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας ίδρυσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (10 Ιουνίου 1877), θα λάβει χώρα μεθαύριο έμπροσθεν του Δημαρχείου Ιωαννίνων, από 9 π.μ. έως 2 μ.μ., και πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης και της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης.

Οι δηλώσεις

Την εποπτεία και το συντονισμό της ενημερωτικής δράσης για την υπέρταση έχουν ο Καθηγητής Παθολογίας και Δ/ντής της Παθολ/κής Κλινικής Χαράλαμπος Μηλιώνης και ο Eπικουρικός Επιμελητής Β'  Άγγελος Λιόντος, με την εθελοντική αρωγή φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης τόνισε χθες ο κ. Μηλιώνης σε δηλώσεις του. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Προσπαθώντας να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο και να ενημερώσουμε για την αναγκαιότητα και της διάγνωσης και της διαχείρισης και της πολύ καλής αντιμετώπισης της αρτηριακής πίεσης, ολοκληρώνουμε αυτή τη δράση. Η συμβολή των φοιτητών μας και των γιατρών της Α’ Παθολογικής Κλινικής ήταν σημαντική. Σε αυτή τη δράση, η οποία επεκτείνεται και στο πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου παίρνει μέρος ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Με την ευκαιρία της ημέρας της ίδρυσής του, θα γίνει μια δράση στο κέντρο της πόλης μας, προσπαθώντας να φέρουμε στο επίκεντρο τη μέτρηση, την αναγνώριση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης και την έγκαιρη αντιμετώπισή της».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Παραρτήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Κων/νος Ντακαλέτσης, αρχικά εξέφρασε την ικανοποίηση του Παραρτήματος που η 10η Ιουνίου, ημέρα γενεθλίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, συνδέεται με το θέμα της πρόληψης της υψηλής αρτηριακής πίεσης. «Το τμήμα της πρόληψης, και γενικότερα της βοήθειας προς τον συνάνθρωπο, είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια του Ερυθρού Σταυρού. Στις μέρες μας, τουλάχιστον στην περιοχή μας, δεν έχουμε κάποια έξαρση ανθρωπιστικής κρίσης, κι έτσι επιχειρούμε συνεχώς να είμαστε δίπλα στον πολίτη, δίπλα στους γιατρούς, όπου υπάρχει ανάγκη να βοηθήσουν οι εθελοντές μας», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Υποστηρικτικά το Παράρτημα Ιωαννίνων του Ε.Ε.Σ. θα παράσχει συνδρομή στη δράση με εθελοντές του, και ταυτόχρονη ενημέρωση των συμπολιτών για το έργο του στην κοινωνία και τους τρόπους που μπορεί κανείς να γίνει εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΟΡΤΗΣ