Το γενεαλογικό δένδρο του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα

on .

ENTI RAMA

• Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Έντι Ράμα για την καταγωγή του, αντί άλλης απάντησης το Himara.gr, αναδημοσιεύει άρθρο που είχε γραφτεί το το 2013 όταν ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός της Αλβανίας. Το άρθρο περιέχει στοιχεία από το γενεαλογικό δέντρο, Έντι Ράμα, εστιάζοντας σε όχι και τόσο γνωστά στοιχειά. Ένα απ' αυτά είναι η καταγωγή της μητέρας του από το Βουνό της Χιμάρας καθώς και η ενεργή συμμετοχή της οικογένειάς του στην κυβέρνηση του Χότζα.
Ο πατέρας του Έντι, είναι Κριστάκ Ράμα με καταγωγή απ' το Δυρράχιο και γλύπτης στο επάγγελμα. Οι συγχωριανοί του τον θεωρούσαν βλάχο στην καταγωγή του. Ήταν μέλος του κοινοβουλίου του Χότζα.
Μητέρα του είναι η Ανέτα Κολέκα απ' το χωριό Βούνο της Χιμάρας, με σπουδές ιατρικής στην Πολωνία. Πατέρας της ήταν ο Πέτρος Κολέκας, πολιτικός μηχανικός με σπουδές στην Φλωρεντία. Αδερφός του Πέτρου ήταν ο Σπύρος Κολέκας επίσης πολιτικός μηχανικός με σπουδές στην Ιταλία, όπου διετέλεσε υπουργός της κατοχικής κυβέρνησης του 1942 και μετέπειτα, υπουργός του Χότζα για πολλά χρόνια. Το γένος της μάνας του Πέτρου και Σπύρου Κολέκα (προγιαγιάς του Έντι) είναι Νούση. Αδέρφια του πατέρα της είναι ο Γκόγκος και ο Κοσμάς Νούσης. Ο πρώτος δολοφονήθηκε απ' τους Αλβανούς και ο δεύτερος ήταν επί χρόνια πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα.
Η πρώτη γυναίκα του Έντι ήταν η ηθοποιός Ματίλντα Μακότσι απ' της Δρυμάδες της Χιμάρας με την οποία έκανε έναν γιο και τον ονόμασαν Γρηγόρη (Grigor). Το παιδί και η πρώην σύζυγός του ζούσαν για αρκετά χρόνια στην Ελλάδα αλλά τελικά επέστρεψαν στην Αλβανία.
Για το χωριό Βουνό της Χιμάρας αντί στοιχείων το Ximara. gr δημοσιεύει φωτογραφία του 1909 με επεξήγηση στην Ελληνική γλώσσα.