Όχι στην αναστολή αδειοδότησης ΑΠΕ

on .

kalogiannis

• Στο Γενικό Συμβούλιο των μελών της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος που έγινε με θέμα τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ηπείρου, μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης.
Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε αρχικά στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που εγκρίθηκε το 2019 και καθορίζει, όπως είπε, φιλόδοξους εθνικούς ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους για την επόμενη δεκαετία, ενώ παράλληλα, ενσωματώνει μέτρα και για άλλες πολιτικές προτεραιότητες όπως η ανάπτυξη στρατηγικών έργων αποθήκευσης, η ψηφιοποίηση των δικτύων ενέργειας, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και νέων τεχνολογιών.
Συνεπώς οι κανόνες υπάρχουν για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, δήλωσε ο κ. Καλογιάννης και πρόσθεσε: «Εάν ορισμένα θέματα απαιτούν μεγαλύτερη ή μικρότερη αυστηρότητα, να τα εξετάσουμε». Ως παράδειγμα που χρήζει μεγαλύτερης αυστηρότητας ανέφερε χαρακτηριστικά τη γη υψηλής παραγωγικότητας, στην οποία την τελευταία δεκαετία έχει επιτραπεί η χωροθέτηση φωτοβολταϊκών, ενώ αυτή πρέπει να προστατευθεί, καθώς πρόκειται για μη ανανεώσιμο πόρο. Από την άλλη πλευρά, σημείωσε, η διαδικασία αδειοδότησης των ΑΠΕ είναι δαιδαλώδης και πρέπει να απλοποιηθεί ουσιαστικά.
Ο βουλευτής καταλήγοντας τάχθηκε κατά της πρότασης αναστολής όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης των ΑΠΕ, που προτείνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, μέχρι τη θεσμοθέτηση Ειδικού Χωροταξικού της Ηπείρου, διότι, όπως είπε, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους εθνικούς στόχους για το κλίμα και την ενέργεια όσο και στην εθνική οικονομία. Αντιθέτως, πρότεινε την επιτάχυνση της εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών σε όλη τη χώρα, ώστε να οριστικοποιηθούν λεπτομερώς, με θεσμοθετημένο τρόπο, οι περιοχές χωροθέτησης των ΑΠΕ σε ευαίσθητες, περιβαλλοντικά, περιοχές.
Αναφέρθηκε επίσης στα θεσμοθετημένα ανταποδοτικά τέλη για τους Δήμους και κατοίκους, από εγκατεστημένες μονάδες ΑΠΕ και σημείωσε ότι πολλές φορές υπάρχουν αναιτιολόγητες αντιδράσεις ακόμη και για τη χωροθέτηση μικρών μονάδων ΑΠΕ, που ενδεχομένως οφείλονται σε μη ορθή πληροφόρηση.