Επιβεβλημένη η συνεργασία φορέων για την προστασία παιδιού και οικογένειας

on .

KENTRO PRONOIAS DIHMERIDA

 Ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα, οι εργασίες της 1ης Διημερίδας για την προστασία παιδιού και οικογένειας στα Γιάννενα που διοργανώνει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ηπείρου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η διημερίδα λαμβάνει χώρα στο συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου «Du Lac» και έχει ως θέμα «Τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ, ως ολοκληρωμένο δίκτυο Προστασίας παιδιού και οικογένειας. Στόχοι και προοπτικές, Ελλάδα 2022».

Το ζήτημα που απασχολεί τη συγκεκριμένη διημερίδα είναι πάντα επίκαιρο, καθώς όλο και αυξάνονται τα τραγικά οικογενειακά περιστατικά που δεν μπορούν να αφήσουν ασυγκίνητη την κοινή γνώμη. Όπως συμφώνησαν κατά τις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές, χθες, θεωρείται επιβεβλημένη η στενή συνεργασία μεταξύ των Κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ και όλων των κρατικών φορέων Κοινωνικής φροντίδας με τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας.

H Δ. Μιχαηλίδου

Διάφορες υποχρεώσεις απέτρεψαν τη φυσική παρουσία της Υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου να βρεθεί στην διημερίδα, ωστόσο έστειλε μέσω βίντεο το μηνυμά της. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πώς στόχος πάντα είναι τα παιδιά να βγαίνουν από τα ιδρύματα, κάνοντας γνωστό πώς 850 παιδιά πλέον έχουν βγει και ζουν με ανάδοχη η θετή οικογένεια. Χαρακτήρισε καίριο το θέμα της διημερίδας που είναι στην καρδιά της προστασίας του παιδιού, ενώ εξήρε το έργο της Προέδρου του Κ.Κ.Π.Π Ηπείρου Μαρίας Τσολάκη.

Η Μ. Τσολάκη

Κατά τη σύντομη ομιλία της, η Πρόεδρος του Κ.Κ.Π.Π. Ηπείρου ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της στις μονάδες προστασίας παιδιού, καθώς άλλαξαν αρκετά πράγματα και ήταν δύσκολα μιας και υπήρχαν παγιωμένες καταστάσεις. Αναφέρθηκε στο πλέγμα συνεργασίας που υπάρχει με κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, εισαγγελέα, αστυνομίας με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και τόνισε πώς πρέπει να υπάρχει συνεργασία πρόληψης και στήριξης, μιας και κανείς δεν θέλει τα παιδιά να είναι σε ιδρύματα. Παρόλα αυτά, είπε, όταν τα παιδιά φτάνουν εκεί, ο στόχος είναι η καλύτερη διαβίωσή τους. Παράλληλα ανέφερε πώς υπήρξε ενίσχυση με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό στις μονάδες αλλά και τα κριτήρια έγιναν πιο ποιοτικά (μικρές δομές). Τέλος, έκανε γνωστό ότι έχει θεσπιστεί το Πανελλήνιο Συνέδριο για την Παιδική Προστασία το οποίο θα γίνεται ετησίως. 

Εξάλλου, σε πρόσφατη ανάρτησή του το Κέντρο είχε κάνει γνωστό τον στόχο να καθιερωθεί στην Ήπειρο, περιοχή που παραδοσιακά φρόντισε και μόρφωσε παιδιά από κάθε μεριά της Ελλάδας, Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο, για την Παιδική Προστασία.

Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών…

Κατά την ομιλία της με θέμα «Η συμβολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών στην προστασία των ανηλίκων», η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων Σπυριδούλα Σταυράτη χαρακτήρισε ως έσχατη επιλογή την απομάκρυνση ενός παιδιού από το οικογενειακό του περιβάλλον. Αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που έχει ένας εισαγγελέας που για να είναι αποδοτικός χρειάζονται και μέσα διευκόλυνσης του έργου πέρα από τον συντονισμό, ενώ έκανε μνεία σε αστοχίες που έχουν υπάρξει σε εκτιμήσεις ειδικών λόγω και μη επαγγελματικής κατάρτισης αλλά και στο γεγονός ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί δεν είναι πάντα εκπαιδευμένοι σχετικά με την παιδική κακοποίηση. 

Ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς για τη συνεργασία, ενώ αναφέρθηκε σε περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν την εγρήγορση και άμεση επίλυση των θεμάτων που προκύπτουν τόσο από την Πρόεδρο Μ. Τσολάκη όσο και από υπαλλήλους στις Μονάδες. Τέλος, ανέφερε πώς τα περιστατικά βίας πρέπει να αφυπνίσουν την κοινωνία που δεν πρέπει να δείξει ανοχή στην κακοποίηση.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την εκπρόσωπο του Εθνικού Κέντρου Αλληλεγγύης, Γιώτα Μάνθου και ακολούθησαν ομιλίες της πρώτης ενότητας με θέμα: «Ο ρόλος των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων στην πρόληψη και προστασία παιδιού και οικογένειας».

Χαιρετισμοί

Αρκετοί ήταν οι χαιρετισμοί κατά την έναρξη των εργασιών της διημερίδας. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης και Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ και Πρέβεζας Ν. Γεωργάκος, η Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Ηπείρου Γ. Μητροκώστα και ο αρχιμανδρίτης της Ι.Μ. Ιωαννίνων π. Ιωήλ. Επίσης, στην εκδήλωση υπήρχε εκπροσώπηση των πέντε από τα δώδεκα Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας Περιφερειών Ελλάδος και συγκεκριμένα της Αττικής, της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, του Νοτίου Αιγαίου, της Δυτικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου- Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης αναφέρθηκε στα πολλά περιστατικά σε βάρος των παιδιών, τα οποία πρέπει όλοι να προστατέψουμε, με το αίτημα να είναι εθνική στρατηγική η στήριξη της οικογένειας. Παράλληλα μετέφερε τα παράπονα των δημάρχων για την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, χωρίς επαρκείς  πόρους.

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της φτώχειας Γ. Σταμάτης, μέσω τηλεδιάσκεψης, ανέφερε πώς ο θεμέλιος λίθος της ίδιας της οικογένειας είναι η προστασία των παιδιών, ενώ αναφέρθηκε και στο έργο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το σημερινό πρόγραμμα..

Σήμερα, Σάββατο θα ακολουθήσουν δυο ενότητες που θα διαρκέσουν από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Η δεύτερη θα έχει ως θέμα: «Εμπειρία αποϊδρυματοποίησης με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την αναδοχή και την υιοθεσία».

Η τρίτη ενότητα θα έχει θέμα: «Εξειδικευμένες υπηρεσίες και δομές υποστήριξης για τα παιδιά που είναι σε κίνδυνο».

Την εκδήλωση παρουσιάζει η δημοσιογράφος Έλενα Στάμου.