ΚΩΝ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Καταστροφή και θρίαμβος συνυπάρχουν στην ιστορική μας πορεία…

on .

TASOYLAS PROEDROS BOYLHS 1

• Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος τίμησε χθες, 14 Σεπτεμβρίου, η Ολομέλεια της Βουλή των Ελλήνων τηρώντας ενός λεπτού σιγή στην Ειδική Συνεδρίασή της. Ο Ηπειρώτης Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Π. Πικραμένος και όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων τόνισαν τη σημασία της ομόφωνης απόφασης της Βουλής το 1998 για την καθιέρωση και ταυτόχρονα διατήρηση της εθνικής μνήμης για τη Μικρασιάτικη Καταστροφή, έδωσαν έμφαση στην εθνική ομοψυχία και επισήμαναν ότι η Ελλάδα, είναι μια χώρα δημοκρατική και ειρηνική, καταδικάζοντας την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

«Η ιστορία, αποτέλεσμα και της ανθρώπινης πρωτοβουλίας, αλλά και της ανθρώπινης μοίρας, της ανθρώπινης αδυναμίας, εξελίσσεται», τόνισε ο Κ. Τασούλας και συμπλήρωσε ότι «αυτή την ιστορία τα έθνη, οι λαοί οφείλουν να τη θυμούνται όχι για να προσαρμόζουν τις συγκυρίες τους σήμερα στα ιστορικά μεγέθη, ώστε να ωφελούνται οι συγκυρίες ή οι απόψεις του σήμερα αλλά για να διδάσκονται και να διαψεύδουν τον απαισιόδοξο που είπε ότι το μόνο δίδαγμα που μας δίνει η ιστορία είναι ότι δεν διδασκόμεθα από αυτήν». 

Όπως είπε «η χώρα μας τιμά απανωτά δύο συγκλονιστικά γεγονότα: πέρυσι τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, η οποία μας ανέστησε ως έθνος και φέτος τιμούμε την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής εκατό χρόνια πριν και εδώ στη Βουλή των Ελλήνων σήμερα, όχι για να μας συντρίψει αυτή η ανάμνηση, αλλά για να την αναστοχαστούμε και να αντιληφθούμε και να θαυμάσουμε πως μέσα από αυτή την τεράστια ζημιά και τεράστια οδύνη η χώρα μας, ο λαός μας, το έθνος μας, το γένος μας ξαναστήθηκε όρθιο και απέδειξε ότι η διαδοχή, η σκυταλοδρομία καταστροφών και θριάμβων είναι η δική μας πορεία στην ιστορία και στη ζωή».

Σε άλλο σημείο της εμπνευσμένης ομιλίας του ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «ο αίνος και ο θρήνος, η καταστροφή και ο θρίαμβος συνυπάρχουν στην ιστορική μας πορεία. Και αυτές οι ρίζες οι απίστευτες, αυτές οι καταβολές είναι εκείνο που μας επιτρέπει ακόμη και όταν πέφτουμε και γκρεμιζόμαστε και πέσαμε και γκρεμιστήκαμε πολλές φορές, να σηκωνόμαστε πάλι όρθιοι για να καταφέρνουμε να κερδίσουμε τη μοίρα μας και να χαράσσουμε το πεπρωμένο μας. 

»Αυτά όλα δεν είναι συναισθηματισμοί. Είναι το απόσταγμα της ιστορίας. Κι αν θέλουμε την ιστορία να τη βλέπουμε μέσα από το μικροσκόπιο, προφανώς μέσα από το μικροσκόπιο θα δούμε και μικροπρέπειες, θα δούμε και έριδες, θα δούμε και αθλιότητες. Αλλά αν θέλουμε να αποστασιοποιηθούμε και να δούμε την ιστορία από την απόσταση που της ταιριάζει, θα αισθανθούμε όλοι υπερήφανοι γιατί στη μεγάλη εικόνα το έθνος μας, το γένος μας, η Ελλάδα κατάφερε να μετατρέπει πάντα τα γονατίσματά της σε ανορθώσεις…».