Το νέο Πρέσβη της Κίνας υποδέχθηκε χθες στη Βουλή ο Κων. Τασούλας

on .

TASOYLAS KINEZOS PRESBHS 20 5 22

• Τον νέο Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα κ. Xiao Junzheng υποδέχθηκε χθες στη Βουλή ο Προέδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Κων. Τασούλας.

Στη συνάντηση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εξετάστηκαν οι σχέσεις Ελλάδας – Κίνας και οι προοπτικές περαιτέρω βελτίωσής τους, καθώς και οι σχέσεις της Βουλής των Ελλήνων με το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας. Το θέμα αυτό μάλιστα θα συζητηθεί εκτενώς την προσεχή Τρίτη στην συνομιλία, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Έλληνα Προέδρου με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, με την αφορμή της συμπλήρωσης, στις αρχές Ιουνίου, 50 ετών διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα που βασανίζει την παγκόσμια κοινότητα λόγω των σοβαρών επιπτώσεών του, όπως είναι η βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ αναφορά έγινε και στις μεγάλες προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, σε πολλούς τομείς, όπως είναι το εμπόριο, ο πολιτισμός και οι μορφωτικές ανταλλαγές. «Είχα την ευκαιρία να τονίσω πως η Κίνα, ως προς τα θέματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ως μεγάλη χώρα και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πάντα παίρνει θέση υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των χωρών.

Στο θέμα της Κύπρου, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι μια χώρα η οποία υποστηρίζει τη λύση, που έρχεται με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα οποία επιθυμούν μία βιώσιμη λύση και προφανώς όχι τη λύση της διχοτόμησης και των δύο κρατών που τελευταία εγείρεται από την άλλη πλευρά», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Ηπειρώτης Πρόεδρος της Βουλής.

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρέσβης ανέφερε: «Ως δύο αρχαίοι πολιτισμοί η Κίνα και η Ελλάδα κρατάνε μια αρχαία ιστορία που διατρέχει στα βάθη των αιώνων και μεταξύ των δύο λαών μας πάντα εκτιμάει ο ένας τον άλλο και βοηθά ο ένας τον άλλο στις δύσκολες στιγμές.

Το 2022 σηματοδοτεί την 50η επέτειο της σύναψης διπλωματικών σχέσεων Κίνας - Ελλάδας. Το έτος πολιτισμού και τουρισμού Κίνας - Ελλάδας προχωράει ομαλά. Ελπίζουμε ότι οι ανταλλαγές απόψεων του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας με την Βουλή των Ελλήνων μπορούν να συνεισφέρουν περαιτέρω στην ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας και Ελλάδας».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας κ. Ιωάννης Τραγάκης και ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης.