Τα όνειρα για Μεγάλη Αλβανία δεν έχουν θέση στην Ευρώπη

on .

TSAMHDES SHMAIA

• «Κόκκινη κάρτα» στον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα για το όνειρό του να σχηματιστεί η «Μεγάλη Αλβανία» βγάζει ο Φλόριαν Φαϊεράμπεντ ειδικός σε ζητήματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Δυτικών Βαλκανίων στο πολιτικό Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ. «Τα όνειρα για Μεγάλη Αλβανία, ή για Μεγάλη Σερβία ή για μεγάλη Κροατία» δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα δήλωσε ο Γερμανός ειδικός, μιλώντας στην Αλβανική εκπομπή της Ντώυτσε Βέιλε και απορρίπτοντας τις δηλώσεις του Έντι Ράμα.
«Το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι ακριβώς το αντίθετο μιας εθνολαϊκιστικής πολιτικής», υπογράμμισε ο Γερμανός ειδικός αναλυτής. Αν και η γνώμη του δεν έχει τη βαρύτητα επίσημης κυβερνητικής θέσης, δεν παύει να απηχεί ή και να επηρεάζει τις απόψεις ενός σημαντικού τμήματος της Γερμανικής πολιτικής σκηνής, καθώς το Ίδρυμα Αντενάουερ πρόσκειται στους Γερμανούς συντηρητικούς.
Ο Φλόριαν Φαϊεράμπεντ εκτιμά επίσης ότι η Αλβανία έχει ακόμα δρόμο μπροστά της μέχρι την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων: «Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις – ανέφερε- αποτελούν απλά ένα πρώτο, σημαντικό βήμα, το οποίο πρέπει να διαδεχθεί πλήθος καθοριστικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος του αλβανικού λαού. Ακόμα κι αν το γερμανικό κοινοβούλιο πει «ναι» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο απομένουν άλλα 26 εθνικά κοινοβούλια που πρέπει να πειστούν ότι η Αλβανία πληροί τις προϋποθέσεις. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση στα Τίρανα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη βούληση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».