Έξι στους δέκα ικανοποιημένοι με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης…

on .

MHTSOTAKHS YPOYRGIKO SYMBOYLIO

• Χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της Κυβέρνησης προκύπτουν από την τελευταία έρευνα της Opinion Poll, η οποία σφυγμομετρεί τις απόψεις της κοινής γνώμης, πάνω σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν τη χώρα και το μέλλον της.
Σε γενικές γραμμές οι πολίτες δείχνουν να εμπιστεύονται την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά δημοτικότητας. Ωστόσο μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, ένα θέμα που φαίνεται ότι δεν έχει πάρει ακόμη το δρόμο του και επικρατεί ανησυχία στην ελληνική κοινωνία για την εξέλιξή του.
17,5 μονάδες η διαφορά!
Στα περισσότερα πεδία η Κυβέρνηση των μόλις πέντε μηνών φαίνεται πως τα πηγαίνει καλά κι αυτό αποτυπώνεται και από την πρόθεση ψήφου, αφού η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστό 40,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 23%. Ακολουθούν, το Κίνημα Αλλαγής με 5,3%, ενώ το ΚΚΕ παραμένει σταθερά στο 5%. Οριακά ενισχυμένη εμφανίζεται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 4,5%, ενώ το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη βρίσκεται στο 3%.
Ικανοποίηση για 6 στους 10!
Σύμφωνα με την έρευνα το 60,2% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που χειρίζεται τις υποθέσεις η Κυβέρνηση, ενώ με την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί μόλις το 21,8%. Το 63,2% δηλώνει ικανοποιημένο από τις παρεμβάσεις και την συνολική παρουσία του Κ. Μητσοτάκη, τον οποίο το 49,9% θεωρεί πιο ικανό για πρωθυπουργό έναντι μόλις 16,8% που προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα.
Η Κυβέρνηση συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά αποδοχής των επιλογών της, με αχίλλειο πτέρνα το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό όπου η ικανοποίηση φτάνει το 27,4%. Η πρωτοβουλία για διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού συγκεντρώνει ικανοποίηση 76,7%, η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου 74%, η πρόβλεψη στο Σύνταγμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 72.2%, ενώ το 64% θεωρεί ότι οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει ένα νέο, πιο αισιόδοξο κλίμα για την ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας. Επίσης η πρόβλεψη μίας μέρας άδεια για όλες της εργαζόμενες στο Δημόσιο για γυναικολογικές εξετάσεις συγκεντρώνει την συμφωνία του 75.3%.
Η κυριαρχία σε όλα τα θέματα της ατζέντας συνιστά βασικό λόγο της δημοφιλίας του Κ. Μητσοτάκη, τονίζει στις επισημάνσεις του ο υπεύθυνος ερευνών της OPINION Ζαχαρίας Ζούπης.
Άλλα ευρήματα…
Ενδιαφέρον έχουν και τα ευρήματα που δείχνουν ότι για το 68,3% των πολιτών οι διαχωρισμοί Δεξιάς – Αριστεράς δεν έχουν νόημα, ενώ το 28,1% πιστεύει στο αντίθετο. Το 67,5% συμφωνεί και με το άνοιγμα του Πρωθυπουργού σε στελέχη που δεν ανήκουν στην ΝΔ.
Στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κόμμα της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, το 51.8% απαντά αρνητικά έναντι ενός 37.8% απαντά θετικά.
Το 20.4% όσων απάντησαν πιστεύει ότι το τελευταίο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα δώσει ώθηση για μια πιο δυναμική παρέμβαση και το δυνάμωμα του Κινήματος Αλλαγής, ενώ το 71.8% έχει αντίθετη άποψη .
Η βαθμολογία των υπουργών…
Σύμφωνα με την έρευνα οι πρώτοι ως προς την ικανοποίηση από το έργο και την εικόνα τους υπουργοί είναι οι Νίκος Δένδιας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Κωστής Χατζηδάκης. Ακολουθεί στην τέταρτη θέση ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αμέσως μετά ο Χρήστος Σταϊκούρας. Την δεκάδα συμπληρώνουν οι I. Βρούτσης, Ν. Κεραμέως, Άδ. Γεωργιάδης, Β. Κικίλιας και Γ. Γεραπετρίτης.