Με παρατηρήσεις και προτάσεις ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών

on .

DHMOTIKO SYMBOYLIO SYNEDRIASH 16 1 20

• Με ευρεία πλειοψηφία, αλλά και κριτική από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών για το 2020 κατά την προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, τονίζοντας ότι η Δημοτική αρχή κατήρτισε έναν προϋπολογισμό συμβατό με τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα του Δήμου, ενώ ταυτόχρονα προσπάθησε να ενσωματώσει προγραμματικές προτάσεις που είχε εξαγγείλει προεκλογικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ύψος των 130.944.000 ευρώ.
Ο κ. Βάββας σημείωσε ότι θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα των μειωμένων πόρων από την κεντρική διοίκηση και του δύσκαμπτου και γραφειοκρατικού θεσμικού πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς επίσης και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του. Επίσης παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως και η συνέχιση του προγράμματος «Φιλόδημος». 

Μεταβατική περίοδος…
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, ο Δήμος βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο και δεσμεύτηκε πως οι βασικές κατευθύνσεις για τα επόμενα χρόνια θα είναι:
- Η υλοποίηση σημαντικού ποσοστού του τεχνικού προγράμματος, με ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα της ΒΑΑ, του ΣΒΑΚ και του ΣΔΒΕ
- Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων
- Η περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών
- Η αύξηση των ιδίων εσόδων και η βελτίωση της εισπραξιμότητας.
- Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου (υπηρεσίες «έξυπνης πόλης» και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης)
- Η υλοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών των οφειλών προς τον Δήμο.

Ο Ν. Γκόντας 
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκος Γκόντας καυτηρίασε το γεγονός απουσίας αυτοτέλειας των Δήμων, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν. Σημείωσε ότι η δουλειά που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να έχει συνέχεια. «Η πολιτεία πρέπει να δώσει αυτοτέλεια στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει όλοι να ενώσουμε την φωνή μας», ανέφερε. 

Ο Α. Μπαρτζώκας 
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι η σύνταξη του προϋπολογισμού πρέπει να διέπεται από όσα προβλέπει ο νόμος και τόνισε ότι απαιτείται μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους Δήμους. Το κρίσιμο ζήτημα, κατά τον ίδιο, είναι η υλοποίηση του προϋπολογισμού γεγονός γα το οποίο εξέφρασε την αισιοδοξία του.

Η Αντιπολίτευση…
- Για πλήρη απουσία πολιτικού στίγματος και οράματος στον προϋπολογισμό έκαναν λόγο τόσο ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, όσο και ο δημοτ. Σύμβουλος Θ. Γιωτίτσας, που ήταν και ο βασικός εισηγητής του θέματος. 
«Επιλέξαμε να δώσουμε την πίστωση χρόνου σε μια νέα Δημοτική Αρχή, η οποία είχε εκ των πραγμάτων ένα μικρό χρονικό διάστημα να προσαρμόσει τα σχέδιά της. Επιλέξαμε να καταθέσουμε μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική πρόταση προς τους Γιαννιώτες και όχι να επιδοθούμε σε μια ανούσια και ζημιογόνα μάχη εντυπώσεων. Θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2020 πλην ορισμένων κωδικών που αποτυπώνουν επιλογές με τις οποίες διαφωνήσαμε και με ορισμένες πολιτικές παρατηρήσεις οι οποίες δεν καταγράφονται απαραίτητα σε επίπεδο κωδικών», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Θ. Μπέγκας. 
- Εκ μέρους της παράταξης της Τατ. Καλογιάννη «Ιωάννινα 2023» η εισήγηση έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Κοσμά. Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι τυπικός και δεν αποτυπώνει καμία αναπτυξιακή πολιτική για το Δήμο, ενώ τονίστηκε από την παράταξη ότι δεν γίνεται καμία προσέγγιση νέων χρηματοδοτικών πηγών, καμία προσπάθεια συνεργασιών με οικονομικούς και επιχειρηματικούς φορείς… Η παράταξη έδωσε θετική ψήφο με σειρά παρατηρήσεων που κατέθεσε. 
- Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης υποστήριξε ότι ο Δήμος πρέπει να γίνει διεκδικητικός και να εξετάσει κατευθύνσεις μέσα από τις οποίες θα διασφαλιστούν έσοδα. Η παράταξή του απείχε από την ψηφοφορία.
- Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η Όλυ Τσουμάνη ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι αντιλαϊκός και ευθυγραμμίζεται με τις αρχές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και καταψήφισε.
- Από την παράταξη της «Αριστερής Παρέμβασης» ο Χρ. Πατσούρας ανέφερε ότι πρόκειται για προϋπολογισμό λιτότητας και περικοπών που είναι ενταγμένος στη λογική του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, γι’ αυτό και τον καταψήφισε.

Ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κλείνοντας την συνεδρίαση σημείωσε ότι όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τις παρατάξεις θα αξιοποιηθούν στην διάρκεια του έτους και στις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού που θα ακολουθήσουν. 
«Οι προϋπολογισμοί γίνονται κάτω από ασφυκτικές συνθήκες. Κινούμαστε σε ένα τεντωμένο σκοινί. Το όραμα για την επόμενη μέρα δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε ένα τέτοιον προϋπολογισμό. Το όραμα αποτυπώνεται στο ύφος της εξουσίας, στην λειτουργία, στην καθημερινότητα, στην αποτελεσματικότητα», τόνισε, μεταξύ άλλων. 
Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στην πρόβλεψη για την τουριστική προβολή της πόλης τονίζοντας ότι για την σημερινή δημοτική αρχή αποτελεί αιχμή του δόρατος.