Εκτός μάχης για ευρωβουλή η Άννα Ασημακοπούλου!

on .

ASHMAKOPOYLOY ANNA 1

• Τη δυνατότητα να διεκδικήσει μία ακόμη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέρησε τελικά στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου η υπόθεση με τα μαζικά ενημερωτικά emails, που από το γραφείο της στάλθηκαν προς αποδήμους Έλληνες ενόψει ευρωεκλογών.

Σε γραπτή δήλωση που έδωσε χθες το πρωί στη δημοσιότητα η ευρωβουλευτής, η οποία έχει μακροχρόνιους δεσμούς με την Ήπειρο, έκανε γνωστό ότι αποσύρεται από το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, διαβεβαιώνοντας όμως ότι παραμένει στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών και θα συμβάλλει στη διαλεύκανση του θέματος. 

Η παραίτηση Ασημακοπούλου προκάλεσε ραγδαίες εξελίξεις και στις τάξεις τόσο του υπουργείου Εσωτερικών όσο και της Ν.Δ. με την παραίτηση και την αποπομπή δύο υψηλόβαθμων στελεχών που με κάποιο τρόπο εμπλέκονται στην υπόθεση. Ανεξαρτήτως, πάντως, του τι θα προκύψει τελικά από την εν εξελίξει διερεύνηση του όλου θέματος, με την απόσυρση της Άννας Ασημακοπούλου, η χώρα μας χάνει μία δυνατή φωνή στην Ευρωβουλή, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια έδωσε μεγάλες μάχες προωθώντας τα ελληνικά συμφέροντα. 

Η ανακοίνωση

Η απόσυρση της Άννα Ασημακοπούλου από τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου ήρθε χθες λίγη ώρα αφού είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι επρόκειτο να «κοπεί» από τη γαλάζια λίστα. Στην ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., η οποία αναδείχθηκε πρόσφατα ως μία από τις πιο επιδραστικές του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρει τα εξής: 

«Καταθέτω σήμερα στην ΑΠΔΠΧ, όπως μου ζητήθηκε, στοιχεία που αφορούν στο γνωστό θέμα της αποστολής newsletter από το γραφείο μου. Στην πολιτική μου πορεία υπήρξα πάντοτε ένας “στρατιώτης” της μεγάλης παράταξης της ΝΔ και την υπηρέτησα από όποια θέση μου ζητήθηκε. Ως Ευρωβουλευτής, επί 5 χρόνια έδωσα πολλές μάχες για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Για όλη αυτή την πορεία προφανώς αξιολογούμαι και κρίνομαι. Πιστή στις αρχές, στις αξίες και στην αγάπη μου για την Ελλάδα, ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για την απόφασή μου να μην συμμετάσχω ως υποψήφια Ευρωβουλευτής στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως. Αυτό, γιατί η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας.

Ο λόγος τώρα είναι αποκλειστικά στις αρμόδιες αρχές που διερευνούν την υπόθεση και είμαι βέβαιη πως θα καταλήξουν ταχύτατα στην ανάδειξη της αλήθειας και των πραγματικών διαστάσεων του συγκεκριμένου θέματος. Επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά πως θα συνεργαστώ μαζί τους σε ό,τι μου ζητηθεί».

 Άλλες δύο απώλειες

Μετά την απόσυρση της κ. Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, σειρά πήρε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο οποίος παραιτήθηκε, ενώ παράλληλα αποπέμφθηκε ο Γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος. Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν ως συνέχεια των ερευνών που είχε εκκινήσει η κυβέρνηση, τόσο σε επίπεδο υπουργείου όσο και από το Μαξίμου, όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», η λίστα με τα emails φέρεται να αποκτήθηκε από συνεργάτη του κ. Σταυριανουδάκη, ο οποίος την προώθησε στον Γραμματέα αποδήμων της ΝΔ και στη συνέχεια δόθηκε στην κ. Ασημακοπούλου. Τα παραπάνω φέρονται να συνέβησαν τον περσινό Μάιο.

Έρευνα σε εξέλιξη

Μιλώντας χθες στον «Real fm», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι «υπάρχει μια εν εξελίξει έρευνα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αλλά επειδή δεν θέλαμε να υπάρχει καμία σκιά και επειδή είδαμε την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εργαλειοποιήσει την επιστολική ψήφο, κατέληξε αυτή η έρευνα σε κάποια συμπεράσματα. Το ένα συμπέρασμα είναι ότι κάποια emails φαίνεται να έφυγαν –ενώ δεν έπρεπε να φύγουν– μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου 2023, από συνεργάτη του τότε Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΣ, κ. Σταυριανουδάκη, γι’ αυτό κι εκείνος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε, αν και δεν είχε αυτά τα καθήκοντα από τον Ιούνιο και μετά. Και μέσω του Γραμματέα Αποδήμων της Ν.Δ. κ. Θεοδωρόπουλου φαίνεται ότι πήγαν, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από την έρευνα, στην ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου».