Ο Κ. Τασούλας εξήρε το έργο του Δικτύου «Γυναίκες Πολιτικοί Ηγέτες»

on .

TASOYLAS 21 3 2024

• Ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζει το Δίκτυο Γυναίκες Πολιτικοί Ηγέτες (WPL) σε διεθνές επίπεδο, συμβάλλοντας στην πρόοδο και στην ευημερία των κοινωνιών, ενισχύοντας τη θέση των γυναικών σε αυτές, αναδείχθηκε χθες, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων, κατά τις Εργασίες της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε με θέμα: «Δημοκρατία για τον 21ο αιώνα».

«Έπρεπε να περάσουν περίπου δυόμιση χιλιετίες προσπαθειών και αγώνων, από πλευράς των γυναικών, για να διεκδικήσετε τη συμμετοχή σας στα κοινά και ίση μεταχείριση με τους άνδρες» ανέφερε χαρακτηριστικά στον  χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κων. Τασούλας, τονίζοντας για το θεσμό του Δικτύου Γυναίκες Πολιτικοί Ηγέτες (WPL), ότι «αποτελεί την μεγαλύτερη παγκόσμια οργάνωση Γυναικών Πολιτικών Ηγετών, η οποία συγκεντρώνει ορισμένες από τις ισχυρότερες γυναίκες πολιτικούς, σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο κ. Τασούλας εξήρε το έργο της Προέδρου και Ιδρύτριας του Δικτύου, κ. Silvana Koch-Mehrin, ενώ έκανε σύντομη ιστορική αναδρομή, από τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη και το κίνημα των Σουφραζέτων, μέχρι την κατάκτηση του δικαιώματος ψήφου από τις γυναίκες στον σύγχρονο κόσμο.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου έκανε ειδική μνεία, στην κ. Ελένη Σκούρα η οποία εξελέγη πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής τον Ιανουάριο του 1953,  στην κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων το 2004 και βέβαια στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία είναι η πρώτη Ελληνίδα που εξελέγη στο ανώτατο αξίωμα της πατρίδας μας.   

Στον επίλογο του, ο Ηπειρώτης Πρόεδρος της Βουλής, με αφορμή, ότι χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, διένειμε και απήγγειλε στα μέλη της Συνόδου Κορυφής, το ποίημα του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη «Εν Σπάρτη». Ποίημα, το οποίο ανέφερε ότι το 230 π.Χ. ο βασιλιάς της Σπάρτης, Κλεομένης θέλοντας να κυριαρχήσει στην Πελοπόννησο ζήτησε τη βοήθεια του βασιλέα της Αιγύπτου, Πτολεμαίου, ο οποίος  ως εγγύηση της συμμαχίας απαίτησε όμηρο τη μητέρα του, Κρατησίκλεια! Και παρ’ ότι ο Κλεομένης δεν μπορούσε να της το πει, εκείνη τον διευκόλυνε για το καλό της πατρίδας! «Αυτό ήταν το πνεύμα του πατριωτισμού που προέρχεται από τα βάθη της ιστορίας μας και έχει να κάνει με μία διακεκριμένη γυναίκα. Και χαίρομαι, που απευθύνομαι σε διακεκριμένες γυναίκες σήμερα εδώ…» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Κ. Τασούλα.