«Μπλε για τον Αυτισμό» το Δημαρχείο Ιωαννίνων

on .

ZITSA EKTHETHRIO

• Με δράση ενημέρωσης τιμήθηκε και στα Γιάννενα η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, η οποία καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου.  Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον Αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των  ατόμων στην κοινωνία. 

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της Παγκόσμιας καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό «Μπλε για τον Αυτισμό» το τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τη συνδρομή του Δήμου Ιωαννιτών φώτισαν μπλε το Δημαρχείο. Εκατοντάδες κτίρια και ιστορικά μνημεία σε όλο τον κόσμο φωτίστηκαν με μπλε χρώμα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκστρατείας.

Στην δράση των Ιωαννίνων παρούσα ήταν η γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών και Πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Κυψέλη  Λούλα Βέρμπη με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ΑμεΑ Κυψέλη και την Πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Μαρία Σκανδάλη.

 Η κ. Βέρμπη μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα για την ευαισθητοποίηση για τον Αυτισμό, αναδεικνύει τους διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας που βρίσκονται δίπλα μας. Κάθε διαφορετικότητα  πρέπει να βρίσκει ανοιχτή την πόρτα της επικοινωνίας κι αυτό πρέπει να αποτελεί ευθύνη και φροντίδα όλων μας. Συγκεκριμένα από την πλευρά ημών των Φορέων Αναπηρίας Διεκδίκηση και Ανάδειξη των Θεμάτων όλων των Ομάδων με Απόκλιση και από πλευράς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Οργάνωση Δράσεων Συμπερίληψης και Καλέσματος και δημιουργία Δομών στοχευμένων».

Στην ανάγκη ύπαρξης δομών κυρίως για ενήλικες με αυτισμό επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή απόψεων και με άλλους φορείς Αναπηρίας και η κ. Μαρία Σκανδάλη. 

Μπλε φωτίστηκε το περίπτερο Οίνου στην Κοινότητα Ζίτσας

Με το μπλε χρώμα του Αυτισμού, φωταγωγήθηκε και το περίπτερο - εκθετήριο οίνου στην Κοινότητα Ζίτσας το βράδυ της Τρίτης.  Ο Δήμος Ζίτσας, με δεδομένο ότι στην Κοινότητα Ζίτσας από το 2001 λειτουργεί η στέγη αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα», τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στις δράσεις που οργανώνονται και έχουν ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την πολύπλοκη αυτή διαταραχή και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των ατόμων του φάσματος του αυτισμού  στην κοινωνία.

 Έτσι και φέτος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Ελληνικής Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων και του Οικοτροφείου Στέγης Αυτιστικών Ατόμων και φωταγώγησε με μπλε το κτίριο του περιπτέρου-εκθετηρίου στη Ζίτσα. Η Αντιδήμαρχος  Χριστίνα Παπαδημητρίου υπογράμμισε: «Θεωρούμε σημαντικές τέτοιες πρωτοβουλίες καθώς μια αόρατη… αναπηρία την κάνουμε ορατή… με ότι αυτό συνεπάγεται για τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους. Για το λόγο αυτό ως Δήμος, ανταποκριθήκαμε και φέτος με ιδιαίτερη χαρά στην πρόσκληση των αρμόδιων φορέων για τον αυτισμό και συμμετείχαμε στις καθιερωμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης».