Αναβλήθηκαν στο… παρά πέντε οι χθεσινές εκλογές στον ΦΟΔΣΑ!

on .

ERGOSTASIO APORRIMMATON MONADA ASA 3 17 9 19

Δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά οι προγραμματισμένες για χθες το απόγευμα εκλογές στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, ακύρωσε την απόφαση εκλογής των αντιπροσώπων του Δήμου Ιωαννιτών στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ. Πιο συγκεκριμένα την έκρινε «ακυρωτέα για παράβαση νόμου και ουσιώδους τύπου της διαδικασίας». 

Ας σημειωθεί ότι επί της απόφασης του Δήμου είχε προσφύγει ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αϊβατίδης, όμως η Αποκεντρωμένη απέρριψε την προσφυγή «για έλλειψη εννόμου συμφέροντος». Ωστόσο εντοπίστηκε ζήτημα στα πλαίσια του αυτεπάγγελτου ελέγχου νομιμότητας και η απόφαση του Δημοτ. Συμβουλίου κρίθηκε ακυρωτέα.

Αυτό σημαίνει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να ξανασυνεδριάσει, προκειμένου να αναδείξει εκ νέου τους αντιπροσώπους του στον ΦΟΔΣΑ.

Όπως σχολιάζει το pbnews.gr η ουσία της απορριπτικής απόφασης δεν αλλάζει το δικαίωμα του Δημάρχου να ορίσει εκπροσώπους του Δήμου στο ΦΟΔΣΑ ακόμα και από την αντιπολίτευση, υποστηρίζει ωστόσο πως και αυτοί που υποδείχθησαν από το Δήμαρχο, συμπεριλαμβανομένης και της Τατιάνας Καλογιάννη, έπρεπε να ψηφιστούν από το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου και όχι μόνο από την πλειοψηφία, όπως και έγινε. Ως εκ τούτου, η διαδικασία θα επαναληφθεί και ο Δήμαρχος έχει το δικαίωμα να προτείνει ξανά για εκπρόσωπο την Τ. Καλογιάννη.

Λέει συγκεκριμένα η απόφαση: «Αναφορικά δε με την εκλογή των λοιπών εκπροσώπων στο άρθρο 246 του ν. 3463/2006 υφίσταται η ρήση, ότι το δημοτικό συμβούλιο εκλέγει τους αντιπροσώπους του. Κατά τα ως άνω ειρημένα το άρθρο 229, 92 του ΔΚΚ και 64 του ν. 3852/2010 για την εκλογή του προεδρείου, η διαδικασία του οποίου εφαρμόζεται αυστηρά και μόνο για την ανάδειξη του εκπροσώπου της μειοψηφίας δεν τυγχάνει αναλογικής εφαρμογής αντίστοιχα στους εκπροσώπους της πλειοψηφίας, συνεπώς η διαδικασία δεν απαιτεί 2 εκλεκτορικά σώματα πλειοψηφία και μειοψηφία και εσφαλμένα ακολουθήθηκε. Κατά τη γραμματική ερμηνεία του νόμου, εφόσον η μειοψηφία αναδείξει με εκλογή τον υποψήφιο εκπρόσωπό της, στη συνέχεια το σύνολο των δημοτικών συμβούλων ψηφίζει για τους λοιπούς εκπροσώπους του Συνδέσμου».