Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία…

on .

GATSIOS KON

• «Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία» είναι ο τίτλος ενδιαφέροντος άρθρου του καθηγητή, πρ. Πρύτανη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποψ. βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Κων/νου Γάτσιου που υπογράφει μαζί με τον οικονομολόγο Δημ. Α. Ιωάννου και δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Athens Voice».

Με αφορμή τις πρόσφατες τοποθετήσεις τριών ηγετών γειτονικών χωρών της Ελλάδας (Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία), στο μακροσκελές άρθρο σχολιάζεται η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Όπως αναφέρεται στον πρόλογο του άρθρου «Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, 11-12 Μαΐου, οι Έλληνες πολίτες άκουσαν τρία διαφορετικά πράγματα από τρεις ηγέτες χωρών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Άκουσαν τον πρόεδρο της Τουρκίας να λέει πως η χώρα του «δεν δέχεται de facto καταστάσεις στην περιοχή», κάτι που είναι μία διπλωματική διατύπωση της θέσης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρεί σε πράξεις άσκησης εθνικής κυριαρχίας χωρίς την άδεια της Τουρκίας. Άκουσαν τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, ευρισκόμενο μάλιστα επί ελληνικού εδάφους, να δηλώνει προς τους επευφημούντες συμπατριώτες του ότι η Ελλάδα τους ανήκει εξ ίσου όσο και στους Έλληνες πολίτες. Και άκουσαν, επίσης, τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να αναγορεύει τη χώρα της, εκ νέου, σε «Μακεδονία».  Εκείνο, όμως, που δεν άκουσαν ήταν κάποια ουσιαστική εκ μέρους της χώρας μας απάντηση – «επίσημη», «ημιεπίσημη» ή «ανεπίσημη» –  στις τρεις αυτές δηλώσεις...».