Ομαλά κύλησαν χθες οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

on .

FOITHTIKES EKLOGES 22 5 24

• Στις κάλπες για ν’ αναδείξουν τους εκπροσώπους τους, προσήλθαν χθες οι φοιτητές στα πανεπιστήμια της χώρας. Οι φοιτητικές κάλπες στήθηκαν φέτος δυο περίπου εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ενώ διεξήχθησαν στον απόηχο της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και των καταλήψεων διαρκείας που έγιναν στα Γιάννενα και στην υπόλοιπη χώρα.

Η εικόνα που υπήρχε από τις εκλογές στα πανεπιστήμια της χώρας με το ξεκίνημα των καταμετρήσεων ήταν ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εξασφαλίζει για 37η συνεχόμενη χρονιά την πρώτη θέση, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι θα φτάσει στα ίδια ποσοστά με το 2023 (περίπου το 40%). Σύμφωνα με την ίδια εικόνα που υπήρχε από νωρίς χθες το βράδυ, δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας που πρόσκειται στο ΚΚΕ, ενώ το Μπλόκο που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να σχηματίσει ψηφοδέλτιο σε καμία Σχολή.  

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Σχετικά ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησε χθες η εκλογική διαδικασία στις Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μπορεί οι φοιτητικές εκλογές να έχουν ατονήσει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ο θεσμός τραβούσε τα βλέμματα όχι μόνο της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και των πολιτικών φορέων των παρατάξεων, ωστόσο με ενδιαφέρον αναμένονται οι συσχετισμοί που θα προκύψουν από την κάλπη σε τοπικό επίπεδο. Πάντως, ως το μεσημέρι η προσέλευση των φοιτητών σε πολλές σχολές κινούνταν σε χαμηλά επίπεδα και η κινητικότητα αυξήθηκε κατά το απόγευμα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πολλές Σχολές οι κάλπες άργησαν να ανοίξουν (μετά τις 9) αλλά και να κλείσουν, επομένως η καταμέτρηση συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες βράδυ. Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι η παράταξη Μπλόκο που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάποια εκπροσώπηση στο τοπικό ίδρυμα, απεναντίας με το Δίκτυο που πρόσκειται στη Νέα Αριστερά.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με έδρα την Πρέβεζα, ψήφισαν 36 φοιτητές, η ΔΑΠ έλαβε 26 ψήφους και η ΠΚΣ 10. Στο Τμήμα Φιλοσοφίας ψήφισαν 64, τα λοιπά ήταν 39, η ΠΚΣ έλαβε 13 ψήφους, το σχήμα ΑTTACK 2 και η ΔΑΠ 1. Στο τμήμα Ψυχολογίας ψήφισαν 37 φοιτητές, τα λοιπά ήταν 24 και η ΠΚΣ έλαβε 11 ψήφους. 

Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, ψήφισαν 145 φοιτητές, Άκυρα 3, Λευκά 3, η ΔΑΠ αναδείχτηκε πρώτη με 66 ψήφους, η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη έλαβε 40, η ΠΚΣ 27 και το Δίκτυο 5. Στο τμήμα Γεωπονίας με έδρα την Άρτα, ψήφισαν 55 φοιτητές, η ΠΚΣ έλαβε 46 ψήφους, 8 ήταν τα Λευκά και 1 Άκυρο. Στο τμήμα Φιλολογίας ψήφισαν 100 φοιτητές, πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΔΑΠ με 45 ψήφους και δεύτερη η ΠΚΣ με 35. Στο τμήμα Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής με έδρα την Άρτα, ψήφισαν 103 φοιτητές, η ΠΚΣ έλαβε 46 ψήφους, η ΔΑΠ 45, 9 ήταν Άκυρα, 1 Λευκό και Διάφορα 2. Στο Χημικό Ιωαννίνων, ψήφισαν 179 φοιτητές, 112 ψήφους έλαβε η ΠΚΣ,η ΔΑΠ 19, λοιπές παρατάξεις 33 και το ATTACK 4.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ