Αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος

on .

STANDARD POORS

• Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από B- σε Β, προχώρησε  χθες  ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s. Η προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου χαρακτηρίζεται «σταθερή».
Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψη του οίκου ότι οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει και ότι το επόμενο έτος η ελληνική οικονομία θα βγει από επτά συνεχόμενα χρόνια αρνητικής ανάπτυξης.
Η Standard & Poor's αναμένει ότι η ανάκτηση του πραγματικού και ονομαστικού ΑΕΠ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λειτουργήσει με ένα μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2014-2017.
Αν και αυτό το πλεόνασμα υπολείπεται του πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος του Μνημονίου, η Standard & Poor's αναφέρει πως η χαμηλότερη εκτίμηση είναι «πολιτικά πιο εφικτή» από το στόχο της κυβέρνησης και συμβατή με μια μετριοπαθή μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Ο οίκος αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να απορροφήσει ένα αυξανόμενο μερίδιο των κονδυλίων της ΕΕ, να διευρύνει περαιτέρω τη φορολογική βάση και να βελτιώσει την είσπραξη των φόρων.
Από την άλλη πλευρά, η S&P πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει «ελάχιστα περιθώρια» για περαιτέρω ελιγμούς από την πλευρά των δαπανών. Στο σημείο αυτό θεωρεί πως η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει κάποιες φορολογικές περικοπές, ενώ θεωρεί πως οι καθοδικοί κίνδυνοι θα αυξηθούν εάν αποπληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία παγιωθούν.