Ικανοποιημένος για την απόφαση του ΣτΕ ο εμπορικός κόσμος της Ηπείρου

on .

AGORA MAGAZIA

• Την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΣτΕ που  βάζει  τέλος έστω και προσωρινά (μέχρι την εκπνοή του 2014) στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, εκφράζει συνολικά ο εμπορικός κόσμος της περιοχής, κάνοντας λόγο για δικαίωση των αιτημάτων και του αγώνα που θα συνεχίσει.
Για δικαίωση έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος γυρίζοντας στο πρόσφατο παρελθόν σημείωσε την πρόταση που είχε κάνει ο εμπορικός κόσμος τότε στην Περιφέρεια Ηπείρου, να μην εφαρμοστεί η σχετική απόφαση, δεν εισακούστηκε. «Άλλα μας πονάνε, κι όχι το Κυριακάτικο άνοιγμα. Μας πονάει η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, μας πονάει το φορολογικό σύστημα. Το τελευταίο που μας ενδιαφέρει ήταν το Κυριακάτικο άνοιγμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρίου, χωρίς να παραλείπει να αναφέρει ότι όσες Κυριακές λειτούργησαν τα καταστήματα δεν έφεραν αξιόλογο αποτέλεσμα, ώστε να αξίζει τον κόπο. Να σημειωθεί ότι η αγοραστική δύναμη είναι μειωμένη κατά 40% και οι υπόλοιπες μέρες είναι αρκετές για τα ψώνια των καταναλωτών.

Αν γίνει νοικοκύρεμα…
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι η μοναδική που καταρρίπτεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας και αυτό κάτι δείχνει για τον τρόπο με τον οποίο τα θεσμικά όργανα λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.
Ο κ. Δημητρίου εκτιμά πάντως ότι ο σχεδιασμός της χώρας δεν είναι πάντα καλός, επικαλούμενος και το θέμα του ΕΝΦΙΑ, που γράφτηκε στο πόδι προκαλώντας συγκρούσεις ακόμη και στα μέλη της συγκυβέρνησης. Καταλήγοντας ο κ. Δημητρίου εκτίμησε ότι αν το νοικοκύρεμα της χώρας γίνει σωστά, το 2015 θα είναι μια καλύτερη χρονιά, θα μπει τάξη, αρκεί να προχωρήσουν και οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στα φορολογικά, να μειωθεί ο φόρος στις επιχειρήσεις και οι εισφορές, ώστε με πολιτική σταθερότητα να προσελκύσουμε και νέους επενδυτές και το στοίχημα της ανάπτυξης να πάρει σάρκα και οστά.

Οι Περιφέρειες ν’ αποφασίζουν…
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ιωαννίνων Σωτήρης Χορέβας σημείωσε πως οι Περιφέρειες πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και σε συνεργασία με τους κατά τόπους συλλόγους να αποφασίζουν για τα καταστήματα, ειδικά σε περιοχές τουριστικές. «Πιστεύω, όμως, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να ασχοληθεί και με άλλα πολλά θέματα που αφορούν τους ελευθεροεπαγγελματίες, όπως είναι το φορολογικό και το ασφαλιστικό» σημείωσε, μεταξύ άλλων και επανέλαβε το προφανές, πως το ζητούμενο είναι οτι οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα. «Δεν είναι θέμα ωραρίου, λοιπόν, το ότι δεν αλλάζει κάτι στην αγορά» κατέληξε.
• Τέλος, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε ανακοίνωσή της, σημειώνει πως «από την πρώτη στιγμή, τεκμηριώσαμε ότι το άνοιγμα τις Κυριακές σπρώχνει στο κενό την μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί ζωντανή μέσα στην κρίση».

Ο Εμπορικός Σύλλογος
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με  μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζουμε την κατ’ αρχήν δικαίωση των αιτημάτων μας από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, που  βάζει  τέλος έστω και προσωρινά (μέχρι την εκπνοή του 2014) στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, κρίνοντας  θετικά την ηθική βλάβη των εμπόρων «στο δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου και της απολαύσεώς του από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής, καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας».
  Οι σύμβουλοι του ΣτΕ έκριναν ότι από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα υποστούν και «ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη», τη στιγμή που οι καταστηματάρχες, οι έμποροι και  οι  ιδιωτικοί  υπάλληλοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν  «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη ηθική βλάβη». Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Πρόεδρος Γεώργιος Νταλαμάγκας και ο Γραμματέας Αθανάσιος Λέντζης.