Με σύστημα εισροών – εκροών όλα σχεδόν τα πρατήρια στα Γιάννενα

on .

SYSTHMA EISROON

• Ψέματα… τέλος για τα πρατήρια υγρών καυσίμων σ’ ολόκληρη τη χώρα. Όσα συμμορφώθηκαν με το γράμμα του νόμου εγκαθιστώντας σύστημα εισροών – εκροών στις αντλίες τους θα συνεχίσουν να προμηθεύονται και να πουλούν καύσιμα, όπως κάνουν ως τώρα.
Τα υπόλοιπα και είναι αρκετά, δεν θα ανεφοδιάζονται πλέον από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και θα οδηγηθούν σε «λουκέτο»! Για να βάλει οριστικά στο… λούκι τα πρατήρια, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σκοπεύει να δώσει άμεσα στις εταιρείες που τα προμηθεύουν μια «λευκή λίστα», με βάση την οποία θα κινούνται από δω και μπρος.

Στα Γιάννενα
Όσον αφορά τα Γιάννενα, ο βαθμός συμμόρφωσης των πρατηρίων με την εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών είναι υψηλός και κυμαίνεται γύρω στο 90% για όσους έχουν οριστικοποιήσει στο σχετικό μητρώο της Γ.Γ.Π.Σ., ενώ αναμένεται να μπουν  και οι υπόλοιποι. Επιβεβαιώνονται έτσι τα όσα είχε αναφέρει πρόσφατα μιλώντας σχετικά στον  «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας, ο οποίος είχε τονίσει ότι κανονικά και χωρίς προβλήματα δουλεύει πια στο Νομό μας το σύστημα, σημειώνοντας ότι όλα σχεδόν τα τοπικά πρατήρια το έχουν τοποθετήσει.

Άμεσα η λίστα
Άμεσα θα μοιραστεί από την Γ.Γ.Π.Σ. στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών η «λευκή λίστα» με όσα πρατήρια πανελλαδικά αποστέλλουν στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών, μέσω του συστήματος εισροών- εκροών που έχουν εγκαταστήσει. Σε όσα από τα εν λειτουργία πρατήρια δεν εμφανίζονται σε αυτήν τη λίστα της Γενικής Γραμματείας, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών θα οφείλουν να διακόψουν άμεσα τον ανεφοδιασμό τους.

…Και στο διαδίκτυο
Ταυτόχρονα, το αργότερο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, η λίστα θα αναρτηθεί στη διαδικτυακή υπηρεσία ανοικτών δεδομένων (www.opengov.gr), προκειμένου οι καταναλωτές να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τα πρατήρια που έχουν συμμορφωθεί ή μη.
Από την ίδια ημερομηνία και μετά, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να εφοδιαστούν με ειδική εφαρμογή στο κινητό τους, ούτως ώστε να πληροφορούνται για τα πλησιέστερα σε αυτούς πρατήρια που προμηθεύουν καύσιμα χωρίς αποκλίσεις (μικρότερη του 1,5%).

Ο Γραμματέας Π.Σ.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Τσαβδάρης, «η πορεία συλλογής στοιχείων από όσα πρατήρια έχουν εγκαταστήσει το σύστημα βρίσκεται σε καλό σημείο, ενώ για όσα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να τα αποστέλλουν έχει σταλεί σχετική λίστα στον ελεγκτικό μηχανισμό».

Αθήνα, Γιάννενα…
Αναφορικά με τα πρατήρια της πρώτης και δεύτερης φάσης εφαρμογής του προγράμματος, δηλαδή αυτά της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Λάρισας, και της Μαγνησίας, ο αριθμός όσων έχουν εγκαταστήσει συστήματα εισροών εκροών ανέρχεται σε 2.323.
Από αυτά, τα 2.058 πρατήρια έχουν ήδη οριστικοποιήσει στο σχετικό Μητρώο της Γ.Γ.Π.Σ. τα στοιχεία της υποδομής τους (αριθμός δεξαμενών, αντλιών, κλπ). Πρόκειται για βαθμό συμμόρφωσης 88% που ποικίλει ανά περιοχή. Για παράδειγμα, στην Αττική φτάνει το 92%, στη Θεσσαλονίκη το 91%, στη Λάρισα το 83% κ.λ.π..
Από τα πρατήρια της πρώτης και δεύτερης φάσης που έχουν οριστικοποιήσει την υποδομή τους, το ποσοστό όσων αποστέλλουν στοιχεία με τις ποσότητες που αγοράζουν και πωλούν στη ΓΓΠΣ, προκειμένου να κάνει με τη σειρά της διασταυρώσεις, ανέρχεται κατά μέσον όρο στο 59%.
Υπάρχει δηλαδή ένα ποσοστό κοντά στο 30% που ενώ έχουν οριστικοποιήσει τα στοιχεία τους στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας, εντούτοις για διάφορους λόγους δεν αποστέλλουν ακόμη στοιχεία. Πέραν των παραπάνω, υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός πρατηρίων (κοντά στο 12%) που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει την εγγραφή τους στο Μητρώο.

Αρμόδιες οι Περιφέρειες
Για όλα αυτά έχει αποσταλεί λίστα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι και έχουν ήδη ξεκινήσει ελέγχους. Σύντομα αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν.
Όσο για τα πρατήρια που δεν έχουν ούτε καν εγκαταστήσει συστήματα εισροών εκροών (η τελευταία προθεσμία εξέπνευσε στις 27 Αυγούστου), αρμόδιες είναι οι κατά τόπους Περιφέρειες, οι οποίες επίσης αυτή την περίοδο διεξάγουν ελέγχους με βάση τα στοιχεία που έχουν παραλάβει από τη Γ.Γ.Π.Σ..