Να στηρίξει την επιχειρηματικότητα ζητούν οι έμποροι από τον Αλ. Τσίπρα

on .

EYRO KLEIDI

• Να εφαρμοστεί άμεσα από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική επιχειρηματικότητα, γιατί μόνο τότε θα έχει αξία, ζητά η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ταυτόχρονα με την συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε χθες στον Αλέξη Τσίπρα.
Στο μεταξύ, ιστορική ευκαιρία για να αναστραφεί η αδιέξοδη και καταστροφική πορεία για την Ελληνική κοινωνία και οικονομία χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή και νομισματική ένωση, χαρακτήρισε χθες το αποτέλεσμα των εκλογών ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Η ΕΣΕΕ
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασ. Κορκίδης, σε επιστολή του προς το νέο Πρωθυπουργό μεταξύ άλλων, αναφέρει: «εμείς, οι μικρομεσαίοι της αγοράς, που είμαστε το μεγαλύτερο κομμάτι της μεσαίας τάξης, έχουμε βιώσει τον πιο σκληρό πρόσωπο της κρίσης αλλά συνεχίζουμε να παλεύουμε καθημερινά για μια καλύτερη Ελλάδα.
»Για την  αγορά η επόμενη μέρα των εκλογών είναι μια ακόμα ημέρα με τις πολλές υποχρεώσεις και τα ίδια σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητάς μας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αφού το δίμηνο της προεκλογικής περιόδου ανέκοψε τις όποιες θετικές τάσεις που είχαν αναπτυχθεί για την αγορά και το εμπόριο το προηγούμενο διάστημα».
«Βασικό αίτημά μας – τονίζει - είναι ένα σαφές σχέδιο λύσεων για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την αγορά και τη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα σχετικά με τη φορολογία, τη ρευστότητα, το ασφαλιστικό, την ανεργία, το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και την ασφάλεια των καταθέσεων. Το πρόγραμμα του «ΣΥΡΙΖΑ» όπως διατυπώθηκε στην ΔΕΘ, για την ελληνική επιχειρηματικότητα είναι ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο θα έχει αξία μόνο εάν εφαρμοστεί άμεσα από το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης».
Κλείνοντας επισημαίνει ότι «οι Έλληνες έμποροι ζητάμε από την Κυβέρνησή σας να στηρίξει τους μικρομεσαίους της αγοράς, ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να δουλέψουμε, να παράξουμε και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας αλλά και προστιθέμενη αξία στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Η πρόταξη ενός τέτοιου σχεδίου λύσεων στο κυβερνητικό σας έργο είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρξει ξανά κοινωνική δικαιοσύνη και διάλογος, συνεργασία και αλληλεγγύη, μέλλον και προοπτική προς όφελος όλων των παραγωγικών τάξεων της χώρας».

Η ΓΣΕΒΕΕ
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, αναφέρει σε χθεσινή δήλωσή του ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χρονοτριβής, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να περιμένει και γι’ αυτό πρέπει να σχηματισθεί άμεσα Κυβέρνηση. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, πλήρωσαν με πολύ βαρύ τίμημα την πολιτική της λιτότητας».
Σύμφωνα με τον ίδιο περισσότερες από 230.000 επιχειρήσεις έκλεισαν οριστικά και πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά από την έναρξη της κρίσης φτάνοντας στα όρια της φτώχειας, ενώ το 70% των επιχειρήσεων σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είδαν να μειώνεται ο τζίρος τους σωρευτικά κατά 75% και η συντριπτική πλειοψηφία έχει οφειλές και χρέη στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες, ενώ ήδη 370.000 από αυτούς είναι σήμερα ανασφάλιστοι.
Ο κ. Καββαθάς ανέφερε πως μακριά από συντεχνιακές λογικές η ΓΣΕΒΕΕ περιμένει από την κυβέρνηση που θα σχηματισθεί αφενός να υλοποιηθούν τα μέτρα που θα βγάλουν τη θηλιά της ασφυξίας από τις πολύ μικρές-μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αφετέρου να προχωρήσει σε αποκατάσταση του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους να καταρτίσει και να υλοποιήσει ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο ανάπτυξης.