Τέλος Φεβρουαρίου η έναρξη της «Κοινωφελούς Εργασίας»

on .

oikonomika

Τη στρατηγική πρόταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη μετατροπή της «σε γνήσιο θεσμικό εκφραστή ενός νέου Κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής», αλλά και ως «βασικού πυλώνα της νέας παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της Χώρας», κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στον Υπουργό Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη και την Αναπληρώτρια Υπουργό για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, κατά την χθεσινή συνάντησή τους.
Ενίσχυση των Δήμων
Ειδικότερα σε ότι αφορά στη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την προώθηση της ανάπτυξης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε, ότι «αποτελεί μονόδρομο η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η διεύρυνση της αποκέντρωσης, έτσι ώστε οι Δήμοι να καταστούν φορείς ενός νέου πολεοδομικού και αναπτυξιακού προγραμματισμού, καθώς και φορείς παροχής υπηρεσιών στους πολίτες, ιδιαίτερα κοινωνικών υπηρεσιών».
Σε ότι αφορά στην κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε, πως παρά τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού και αναγκαίων πόρων,  ο ρόλος των Δήμων έχει διευρυνθεί σημαντικά, καθώς σήμερα λειτουργούν 4.449 Δημοτικές δομές, που απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού της Χώρας, καλύπτοντας άμεσα 171.390  ωφελούμενους και προσφέροντας εργασία σε 19.297 εργαζόμενους.
Αναφορά για το ΕΣΠΑ
Ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο νέο ΕΣΠΑ και τα χρηματοδοτούμενα Προγράμματα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, τονίζοντας, ότι η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί πόρους και πρωταγωνιστικό ρόλο σε συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε:
* Για το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους» 2014-2020, καταρχήν οι Δήμοι να έχουν το πρώτο ρόλο ως «επικεφαλής εταίροι», ενώ επιπλέον ζήτησε η κατανομή του προϋπολογισμού του να είναι οριζόντια, βάσει των επίσημων δεικτών ανεργίας, του ποσοστού φτώχειας, αλλά και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων των ΟΤΑ.
* Τη συνέχιση του υφιστάμενου προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την επέκτασή του ως προς την παροχή υπηρεσιών και στα ΑμεΑ. Επίσης, ζητά να αποσαφηνιστεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο της διάδοχης μορφής του, δηλαδή των προγραμμάτων «Κατ' οίκον φροντίδα Συνταξιούχων» και «Κατ' οίκον Κοινωνική Φροντίδα».
* Για τη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» (Παιδικοί, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ - ΚΔΑΠ/μεΑ), η ΚΕΔΕ ζητά αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος από 200.000.000 ευρώ σήμερα, στα 250.000.000 ευρώ, ώστε αφενός να διασφαλισθεί η συνέχιση της λειτουργίας των υφιστάμενων δομών και στο μέλλον, αφετέρου, να ενταχθούν και νέες δομές στο πρόγραμμα. Καθώς και την έγκαιρη προκήρυξη του προγράμματος, ώστε να υπάρξει σωστός προγραμματισμός από πλευράς  Δήμων.
* Τη συνέχιση του προγράμματος για τα ΚΗΦΗ και τα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ.
Για την Κοινωφελή Εργασία
Αναφερόμενος ο Γ. Πατούλης ειδικότερα στο Πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας», τόνισε την ανάγκη «να ξεκινήσει άμεσα το ήδη υπάρχον πρόγραμμα των 32.000 θέσεων, για να καλύψουν οι Δήμοι επείγουσες ανάγκες».
Ακόμη ζήτησε την ενίσχυση όλων των Προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, όπως τα προγράμματα ΤοπΕΚΟ, ΤοπΣΑ και το Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., δήλωσε, μεταξύ άλλων πως: «είναι πολύ θετικό, ότι δεσμεύθηκε ο Υπουργός, πως ξεκινά τέλη Φεβρουαρίου το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί βασικό αίτημα της Κ.Ε.Δ.Ε.», ενώ έκανε γνωστό ότι στο υπόμνημα που υποβλήθηκε η ΚΕΔΕ ζητεί την αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 2.000.