Την πρόταση για επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας επανέφερε χθες η ΕΣΕΕ

on .

epidothsh

Σύγκλιση απόψεων μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για την προσαρμογή του κατώτατου μισθού σημειώθηκε στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες η ηγεσία του υπουργείου με το προεδρείο της Συνομοσπονδίας, καθώς και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι μια άμεση μεταβολή αύξησης των μισθών κατά 25% μπορεί να προκαλέσει κραδασμούς στην αγορά.
«Η ΕΣΕΕ δεν αντιμετώπισε ποτέ φοβικά την αύξηση του κατώτατου μισθού, σε 137.000 εργαζόμενους, αφού η εν λόγω κίνηση θα ενισχύσει την κατανάλωση, θα αυξήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αύξηση της απασχόλησης, η οποία είναι και το ζητούμενο σήμερα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΕΕ, μετά το μπαράζ συναντήσεων με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.
Ο πρόεδρός της Βασίλης Κορκίδης, επανέλαβε την πρότασή για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού σε δύο χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, κατά το πρότυπο των τελευταίων σχετικών Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 ευρώ, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 ευρώ). Ο κ. Κορκίδης τόνισε την αναγκαιότητα της ολικής επαναφοράς της αρμοδιότητας των κοινωνικών εταίρων να συναποφασίζουν τις κατώτατες αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Όσον αφορά τα άλλα θέματα απασχόλησης που συζητήθηκαν, η αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ πρότεινε, μεταξύ άλλων, την επεκτασιμότητα και μετενέργεια της ΕΓΣΣΕ, αλλά και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, προς αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού και ελαστικών μορφών απασχόλησης.
Επιπρόσθετα, ζήτησε να επανεξεταστεί η πρόταση των εργοδοτών για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών δώδεκα μηνών, αντί για δεκατέσσερις που καταβάλλουν σήμερα εργοδότες και εργαζόμενοι για επιδόματα και δώρα. Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ επανέλαβε και την πρόταση για επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας, με το επίδομα των 360 ευρώ να έχει συνδικαιούχους τον εργοδότη και τον εργαζόμενο για κάθε νέα θέση εργασίας, σημειώνοντας δε πως «ένα επίδομα ανεργίας, μπορεί να επιδοτήσει δύο θέσεις εργασίας, χωρίς καμία επιβάρυνση για την επιχείρηση».