Στα 85 δισ. ευρώ τα «κόκκινα δάνεια»

on .

kokkinadaneia

Ε πιτακτική προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα του εγχώριου επιχειρείν, αποτελεί η θέσπιση ενός δίκαιου και λειτουργικού πλαισίου ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, παρέδωσε στον υπουργό ενημερωτικό σημείωμα με στοιχεία για τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 85 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 27,5 δισ. είναι στεγαστικά, τα 12 δισ. καταναλωτικά και τα 45 δισ. ευρώ επιχειρηματικά.
Η ΕΣΕΕ τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ιδιωτικές εταιρείες, που ειδικεύονται στις πτωχεύσεις, στις αγορές και στους τρόπους είσπραξης προβληματικών δανείων και πρότεινε προς τον υπουργό ειδικές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με ευεργετικές διαδικασίες για τους άπορους και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και με «κούρεμα» τμήματος οφειλής σε όσους μπορούν να ανακάμψουν και για επιχειρήσεις με πρόβλημα ρευστότητας.
Η ΕΣΕΕ ζήτησε επίσης την άρση του «τιμωρητικού» μέτρου του παγώματος των λογαριασμών όσων έχουν οφειλές προς το Δημόσιο.

«Point system Τειρεσία»
Ακόμη, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης η αλλαγή των όρων φερεγγυότητας των επιχειρήσεων και θέσπιση ενός «point system Τειρεσία» με αξιολόγηση της εμπορικής πίστης, η οποία θα εδράζεται στην αρχή της «δεύτερης ευκαιρίας».
Το προεδρείο της ΕΣΕΕ κατέθεσε υπόμνημα θέσεων που άπτονται ζητημάτων του εμπορίου αλλά και τον Εμπορικό Οδικό Χάρτη για Ανάπτυξη με Απασχόληση και σχετικό πίνακα με τα άμεσα και έμμεσα μέτρα που έπληξαν κατά τη διάρκεια της κρίσης τον εμπορικό κόσμο, ενώ επανέλαβε για άλλη μια φορά, ότι είχε από την αρχή διαφωνήσει με πολλές από τις επιλογές των Κυβερνήσεων από το 2010 και μετά, οι οποίες υιοθέτησαν μεγάλες μειώσεις μισθών σε μία μάταιη προσπάθεια τόνωσης της ανταγωνιστικότητας και διατήρησης της απασχόλησης.

Περί ρευστότητας
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μείζον ζήτημα της περιορισμένης έως ανύπαρκτης πρόσβασης στις πηγές ρευστότητας που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τα οποία, σε συνδυασμό με τις εμπράγματες κυρίως εξασφαλίσεις που ζητούνται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκαλούν απόγνωση και έντονη απογοήτευση στον επιχειρηματικό κόσμο.
Σε αυτό το πλαίσιο υποβλήθηκαν προτάσεις για τη χρήση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία διασφαλίζουν τη διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία και σε εκείνες τις επιχειρήσεις που τους έχουν πραγματικά ανάγκη.
Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η πρόταση της ΕΣΕΕ αναφορικά με τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ) ειδικού σκοπού, με τραπεζικές, εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες, καθώς εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προσφέρει οικονομική ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δη εμπορικές με τη χορήγηση «μικροδανείων».