Προάγγελος για τις τύχες της Ελλάδας το σημερινό Eurogroup

on .

EYROPAIKES SHMAIES

• Ένα ακόμη κρίσιμο Eurogroup  συνεδριάζει σήμερα και η ελληνική Κυβέρνηση προσδοκά ότι θα υπάρξει ένα θετικό σημάδι από τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες άφησαν και κάποια περιθώρια αισιοδοξίας,

χωρίς βέβαια να λείπουν και οι πιο… σκληροπυρηνικές φωνές, που ζητούν άμεσα απτά αποτελέσματα από την Ελλάδα.
Αν και όπως λένε οι περισσότεροι αξιωματούχοι δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία, το σημερινό Eurogroup, θα αποτελέσει… προάγγελο για τις τύχες της ελληνικής οικονομίας, η οποία μέρα με τη μέρα βουλιάζει στην ύφεση, ενώ η έλλειψη ρευστότητας «στραγγαλίζει» επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μάλιστα οι υποχρεώσεις της χώρας μας είναι πολλές και απαιτητικές. Χαρακτηριστικό είναι ότι αύριο Τρίτη, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη νέα δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ, ενώ μεθαύριο Τετάρτη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με σκοπό την απόφαση για παράταση της παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Προσδοκίες από την Κυβέρνηση
Τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από το σημερινό Eurogroup  περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στην χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.
Όπως είπε περιμένει να υπάρξει σαφής καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα.  «Σε κάθε περίπτωση όμως η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει» σημείωσε.
Κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι μια θετική καταγραφή στο ανακοινωθέν του σημερινού Eurogroup θα ισοδυναμεί με θετικό και αισιόδοξο μήνυμα, στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας, ενώ ταυτόχρονα θα είναι ένα μήνυμα προς την ΕΚΤ για χαλάρωση των ασφυκτικών, οικονομικών πλαισίων της χώρας.

Ο Αντ. Σαμαράς
Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι η χώρα οδηγείται σε μια φοροεισπρακτική επιδρομή και ένα νέο μνημόνιο που θα έχει ως συνεπακόλουθο τη δημιουργία ύφεσης και νέων ελλειμμάτων, διατύπωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς από το βήμα της δεύτερης προσυνδιάσκεψης του κόμματος, που διεξήχθη χθες στη Ξάνθη.
Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του άσκησε δριμύτατη κρητική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι παρέλαβε την Ελλάδα με τα πλεονάσματα και την οδήγησε σε ελλείμματα, για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Η χώρα οδηγείται σε ένα νέο μνημόνιο. Ανεξάρτητα από την ονομασία που θα δώσουν στη νέα συμφωνία -και αυτή θα έχει προαπαιτούμενα ώστε να δανειστεί η χώρα χρήματα- θα έχει επιτήρηση και μάλιστα αυστηρή. Θα έχει τρόικα»!
Σημείωσε πως η διαπραγμάτευση με τους εταίρους οδηγείται σε φιάσκο, τονίζοντας ότι υπάρχει ανακολουθία των όσων έλεγε προεκλογικά η κυβέρνηση και όσων πράττει σήμερα. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ισχυριζόταν πως δεν θα επιβάλει υφεσιακά μέτρα. «Αλλά η αβεβαιότητα που ζει σήμερα η χώρα, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η καθημερινή αγωνία για το που θα βρεθούν χρήματα, δεν είναι ύφεση;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς.