«Ναι» στην Ευρώπη λένε 40 άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών

on .

EYROPAIKES SHMAIES

• Με ένα κείμενο - παρέμβαση, 40 Έλληνες πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, νομικοί και καλλιτέχνες τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη, καλώντας το λαό ενωμένο να πει την Κυριακή «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα. Μεταξύ αυτών που υπογράφουν είναι η Ελένη Αρβελέρ, η Νανά Μούσχουρη, ο Θάνος Βερέμης, η Άλκη Ζέη, ο Πέτρος Μάρκαρης, Δημήτρης Νανόπουλος κ.ά.
«Ελλάδα και Ευρώπη είναι πολιτιστικά έννοιες ταυτόσημες από τα πανάρχαια χρόνια της ιστορίας τους. Προπύργιο και προμαχώνας η Ελλάδα της Ευρώπης εναντίον σε κάθε εξωτερικό εχθρό. Βοηθός και αρωγός η Ευρώπη της Ελλάδας σε κάθε αντιξοότητα σε χαλεπούς καιρούς ως τα σήμερα.
Αυτό αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, η μέριμνα των εταίρων μας για την ανάπτυξη των υποδομών της χώρας, η υποδοχή Ελλήνων φοιτητών στα καλλίτερα πανεπιστήμια της ηπείρου, η συμμετοχή των Ελλήνων επιστημόνων στα ευρωπαϊκώς χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, οι αγροτικές επιδοτήσεις και άλλα, για να μη μιλήσουμε για την διασφάλιση, χάρη στην ευρωπαϊκή συμμαχία, των συνόρων της χώρας από κάθε ξένη βουλιμία.
Σ’ αυτήν την Ευρώπη πρέπει να μείνουμε πιστοί. Τα παιδιά μας δεν θα μας συγχωρήσουν ποτέ, αν δεν πρυτανεύσει στις αποφάσεις μας το εθνικό συμφέρον. "Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία", έγραψε ο Κάλβος, "Αν μισούνται ανάμεσά τους δεν τους πρέπει λευτεριά", είπε ο Σολωμός. Όλοι λοιπόν ενωμένοι και αποφασιστικοί να πούμε την ερχόμενη Κυριακή: Ναι στην Ευρώπη, την ευρύτερη πατρίδα μας».

…Και 33 νέοι πανεπιστημιακοί

• Και νέα παρέμβαση από υπέρ της Ευρώπης υπήρξε χθες, με κείμενο που υπογράφεται από 33 νέους πανεπιστημιακούς και στο οποίο εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες πολίτες πρέπει να προτιμήσουν στο επερχόμενο δημοψήφισμα την Ευρωπαϊκή πορεία της Ευρώπης αντί για την άγνωστη πορεία της δραχμής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
«Η πρόταση του ΟΧΙ, που ενθέρμως υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, έχει άγνωστη κατάληξη. Οι ίδιοι οι εισηγητές της αρνούνται να εξηγήσουν τι θα σημαίνει για τη ζωή των ανθρώπων στη χώρα αυτή η άρνηση. Ωστόσο, άπαντες οι ηγέτες της Ευρώπης –και αξίζει να σταθούμε ιδιαίτερα στη γνώμη εκείνων που είναι φίλοι της Ελλάδας - έχουν καταστήσει σαφές ότι, ανεξάρτητα από τη διατύπωση που έχει επιλεγεί, το δίλημμα που έχει τεθεί με αυτόν τον βίαιο και δημοκρατικά ανορθόδοξο τρόπο στους πολίτες είναι «ευρώ ή δραχμή». Στοιχειώδης πραγματισμός επιβάλλει να συνειδητοποιήσουμε ότι, από τη στιγμή που είμαστε μέλος μιας κοινότητας κρατών, από την οποία εξαρτάται η χρηματοδότηση της οικονομίας και του επιπέδου της ζωής μας, δεν μπορούμε να καθορίζουμε ερήμην των υπολοίπων τόσο κρίσιμα διακυβεύματα. Εξάλλου, οι κάλπες δεν είναι μαγικά κουτιά που μετατρέπουν τις ψήφους σε λεφτά…», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στο μακροσκελές κείμενό τους που δόθηκε στη δημοσιότητα.