Ουρές ταλαιπωρίας και χθες έξω από τις Τράπεζες Ιωαννίνων

on .

TSOYKANELHS SYNENTEYKSH

• Ατέλειωτες ουρές ταλαιπωρίας και αγανάκτησης καταγράφηκαν χθες από νωρίς το πρωί και μέχρι αργά το μεσημέρι, έξω από τις τράπεζες στα Γιάννενα αλλά και στην υπόλοιπη Ήπειρο, που άνοιξαν για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους, ενώ διακριτική ήταν η παρουσία αστυνομικών για να αποφευχθούν τα… χειρότερα.
Τέτοιες εικόνες πάντως δεν παρατηρήθηκαν και στα υποκαταστήματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, όπου η εξυπηρέτηση των συνταξιούχων αλλά και των υπόλοιπων πελατών γίνεται ομαλά, πάντα όμως μέσα στο αυστηρό πλαίσιο που ορίζουν οι τρεις  σχετικές  πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής.
Αυτό τόνισε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Βασίλης Τσουκανέλης, συνιστώντας ψυχραιμία και διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι όλοι οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν.

Εξυπηρέτηση χωρίς ουρές
Κανονικά και χωρίς ουρές λειτουργούν εδώ κι ένα τριήμερο τα ΑΤΜ σε όλα τα υποκαταστήματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, ενώ από χθες άρχισε η εξυπηρέτηση των 1.000 περίπου συνταξιούχων της περιφέρειάς μας που λαμβάνουν τη σύνταξή τους μέσω λογαριασμών που διατηρούν στην Τράπεζα.
Παράλληλα, τα καταστήματα της Συνεταιριστικής κάνουν αιτήσεις για έκδοση χρεωστικών καρτών σ’ όσους συνταξιούχους δεν έχουν, με τον Β. Τσουκανέλη να αναφέρει χθες ότι χρειάζεται υπομονή για τις κάρτες, γιατί τα αιτήματα αυτές τις ημέρες ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες!
Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι που δεν διαθέτουν χρεωστική κάρτα  λαμβάνουν απ’ τα ταμεία των τραπεζών 120 ευρώ ο καθένας, ενώ για όσους έχουν κάρτα ισχύει το όριο ανάληψης στα ΑΤΜ, δηλαδή των 60 ευρώ ημερησίως. Από σήμερα δε, όπως ανέφερε ο Γεν. Διευθυντής της Συνεταιριστικής Ηπείρου, η Τράπεζα θα ορίσει και τον τρόπο με τον οποίο θα εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες σήμερα
Εκτενή αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο τραπεζικό μας σύστημα έκανε ο Βασίλης Τσουκανέλης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «αντιμετωπίζουμε περίοδο κρίσης. Αυτοί που καλούνται να διαχειριστούν τα προβλήματά της πρέπει να έχουν γνώση και εμπειρία. Έχουμε όμως να κάνουμε με μια κυβέρνηση που είναι νέα, έχουμε να κάνουμε με αλλαγές στο σύνολο των υπουργείων και των υπηρεσιακών μηχανισμών το οποίο από μόνο του δημιουργεί προβλήματα, συν ότι ζούμε μία έκτακτη κατάσταση».
Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη συνεχή ροή πράξεων νομοθετικού περιεχομένου με τις οποίες αλλάζουν διαρκώς αποφάσεις, ακόμα και τα μεσάνυχτα, γεγονός που δημιουργεί διάφορα προβλήματα στις τράπεζες.
Η Συνεταιριστική Ηπείρου, όπως είπε, δεν αντιμετώπισε προβλήματα, καθώς τα καταστήματά της έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν με άνεση και χωρίς να στριμώχνονται σε ουρές τους πελάτες της που έχουν μόνιμο λογαριασμό συντάξεων σ’ αυτήν, γιατί, δυστυχώς, είναι λίγοι σε σχέση με τις υποδομές που διαθέτει!

Ανάγκη για κάρτες
Πάντως, υπάρχει η ανάγκη να αυξηθούν οι συναλλαγές στη χώρα μας με χρεωστικές κάρτες, καθώς είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη σ’ αυτό.
Έτσι, θα αποφεύγονταν η ταλαιπωρία των χιλιάδων συνταξιούχων σήμερα, ενώ, όπως επισήμανε ο Γεν. Διευθυντής της Συνεταιριστικής, θα βελτιωνόταν και η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, γιατί όλες οι συναλλαγές καταγράφονται!
Στην Συνεταιριστική ήδη από χθες υπάρχουν συγκεκριμένοι υπάλληλοι που δέχονται αιτήσεις συνταξιούχων για έκδοση νέων καρτών.
Ταυτόχρονα, ο Β. Τσουκανέλης διαβεβαίωσε ότι στα ΑΤΜ της Τράπεζας υπάρχει υπερ – επάρκεια μετρητών για να εξυπηρετηθούν οι συνταξιούχοι άνετα έως και αύριο, Παρασκευή.
«Ο κόσμος δεν χρειάζεται να ανησυχεί, ούτε να τρέχει απ’ τα ξημερώματα», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως στα ΑΤΜ υπάρχουν διαθέσιμα χαρτονομίσματα όλων των ειδών!

Θα χρειαστεί χρόνος
Κι άμεσα να υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της, θα χρειαστεί χρόνος τουλάχιστον μίας εβδομάδας προκειμένου να μπουν ξανά οι τράπεζες σε μία φυσιολογική ροή χρηματοδότησης προς τους πελάτες τους. Φυσικά, πολλά εξαρτώνται και από την αντίδραση των πολιτών! Όσο πιο ομαλά ο κόσμος συμπεριφέρεται, σύμφωνα με τον κ. Τσουκανέλη, τόσο πιο γρήγορα η αγορά θα επανέλθει στον ρυθμό της.