Οι Δήμοι στηρίζουν την προσπάθεια για έντιμη και βιώσιμη συμφωνία

on .

KEDE PATOYLHS

• Σε ρυθμούς… Ευρώπης ζει τις τελευταίες ώρες όλη η Ελλάδα, λίγα 24ωρα πριν αποφασιστεί εάν τελικά θα υπογραφεί η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, ή η χώρα μας θα πάρει άλλους δρόμους, άγνωστους, αλλά και πολύ επικίνδυνους.

Την στήριξή τους στην προσπάθεια που γίνεται αυτές τις κρίσιμες ώρες για μια έντιμη και βιώσιμη συμφωνία, με στόχο την παραμονή στην Ε.Ε. και το ευρώ εξέφρασαν οι δήμαρχοι, κατά την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ενώ εξέτασαν και την κατάσταση που επικρατεί στους Δήμους, λόγω της τραπεζικής αργίας.

Εξάλλου, αποφασίστηκε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα προταθεί στην Πολιτεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα και δύσκολα ζητήματα που προέκυψαν, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία των Δήμων, την τοπική οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Σηκώνει βάρος η Αυτοδιοίκηση

Η χθεσινή Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης, από την οποία αποχώρησε η παράταξη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας την ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία που θα κρατήσει τη χώρα εντός του ευρώ, οι Δήμοι τα επόμενα χρόνια θα κληθούν, να λειτουργήσουν στο νέο πλαίσιο που θα δημιουργηθεί κατ' εφαρμογή των όρων της συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Γνωρίζω καλά ότι οι νέοι αυτοί όροι θα είναι σκληροί, πιθανόν να κληθεί και πάλι η Αυτοδιοίκηση να σηκώσει μεγάλο βάρος για την επίτευξη των νέων δημοσιονομικών στόχων κι αυτό να σημάνει περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης» είπε.

Άναψαν τα αίματα!

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ανέφερε ακόμη ότι σήμερα έχουν σταματήσει όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα, ενώ είναι στον αέρα η μελλοντική λειτουργία μιας σειράς δημοτικών υπηρεσιών, που προσφέρουν οι Δήμοι ως σήμερα στις τοπικές κοινωνίες.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «σε αυτή την πραγματικά ιστορική συγκυρία, η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθής τα τεκταινόμενα. Δεν μπορεί ως θεσμός του Κράτους, ο εγγύτερος μάλιστα προς τους πολίτες θεσμός, να ανέχεται την επικράτηση της ιδεολογίας του μηδενισμού. Δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέριμνη την επικράτηση του λαϊκισμού. Δεν μπορούμε με την ανοχή μας να επιτρέπουμε σε δυναμικές μειοψηφίες να οδηγούν την Πατρίδα μας σε καταστροφικές επιλογές». Οι τελευταίες αναφορές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση δημάρχων που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και δήμαρχος του Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, στην τοποθέτησή του, πριν αποχωρήσει, τον κατήγγειλε με δριμύτητα για την στάση που πήρε η ηγεσία της ΚΕΔΕ υπέρ του ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα, δημιουργώντας «τεχνικούς διαχωρισμούς» στην Αυτοδιοίκηση αλλά και για τις επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης, την εβδομάδα που προηγήθηκε.

Διαφυλάττουν την

κοινωνική συνοχή

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι τόσο για την Αυτοδιοίκηση όσο και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, το τοπίο τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δυσκολότερο από αυτό των 4-5 τελευταίων ετών.

Υπογράμμισε το ρόλο που διαδραμάτισαν οι Δήμοι στα χρόνια του Μνημονίου, διαφυλάττοντας και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή, τονίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει τώρα να διεκδικήσει τη θεσμική απελευθέρωση και την οικονομική αυτοδυναμία της (π.χ. με είσπραξη από αυτήν του ΕΝΦΙΑ).

Στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα δημιουργίας Δικτύων Συνεργασίας ανάμεσα στους Δήμους.