Οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις ψηφιστεί η συμφωνία από τα κοινοβούλια

on .

EYRO MHXANHMA METRHMA

• Οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις επανέλθει η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μέσω του μηχανισμού ELA, «το οποίο θα συμβεί, μόλις τα κοινοβούλια στην Ελλάδα, τη Γερμανία και αλλού ψηφίσουν τη νέα συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στο Bloomberg.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον χρόνο άρσης των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), ο υπουργός είπε ότι αυτό θα συμβεί «πιθανόν σε δύο μήνες, γιατί τα capital controls είναι πιο σύνθετο θέμα».

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει «κούρεμα» των καταθέσεων, καθώς η συμφωνία προβλέπει 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε ερώτηση, αν είναι δυνατόν να γίνουν αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στη συμφωνία για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ο υπουργός είπε ότι το νέο Ταμείο θα λειτουργήσει περισσότερο ως ένα ταμείο εγγυήσεων παρά υλοποίησης τόσο μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποιήσεων, που προφανώς δεν υπάρχουν.

Αναφορικά με το νέο πρόγραμμα, ο κ. Σταθάκης είπε ότι θα έχει λιγότερη λιτότητα, καθώς τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που προβλέπονται με αυτό είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα.