Και αθροιστικά οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ εβδομαδιαίως

on .


ATM

• Μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας ανοίγουν και πάλι σήμερα οι τράπεζες, προκειμένου σταδιακά νε επανέλθει η ομαλότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να μετριαστεί η ταλαιπωρία των πολιτών, που τις προηγούμενες μέρες ήταν αναγκασμένοι να περιμένουν στις «ουρές» των ΑΤΜ για την ημερήσια ανάληψη των 60 ευρώ.
Το Σάββατο δημοσιοποιήθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία ορίζεται ο τρόπος επαναλειτουργίας των τραπεζών από σήμερα Δευτέρα.

Δεν αλλάζει το όριο
Το ημερήσιο όριο ανάληψης από ATM διατηρείται στα 60 ευρώ, με την μόνη διαφορά ότι μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες θα μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των 420 ευρώ ανά εβδομάδα.
Διευκρινίσεις για την ΠΝΠ παρείχε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega χθες η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Λούκα Κατσέλη.
Όπως εξήγησε οι καταθέτες, από σήμερα, Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή 24 του μηνός, θα έχουν τη δυνατότητα ανάληψης 60 ευρώ ημερησίως ή 300 ευρώ σωρευτικά (5 μέρες Χ 60 ευρώ = 300). Από το Σάββατο 25 Ιουλίου μέχρι το Σάββατο 1 Αυγούστου και από κάθε εβδομάδα τούδε και στο εξής, οι καταθέτες θα μπορούν να σηκώνουν και πάλι ποσό 60 ευρώ ημερησίως ή 420 ευρώ σωρευτικά.
Η κυρία Κατσέλη εξήγησε ότι τα παραπάνω θα ισχύσουν και για τους συνταξιούχους, ενώ υπογράμμισε ότι για την πρόσβαση στις θυρίδες δεν υπάρχει απολύτως καμία απαγόρευση.
• Επίσης, απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις εξαγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις και τους σπουδαστές στο εξωτερικό, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν από την Ελλάδα 5.000 ευρώ το τρίμηνο. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή. Για την περίπτωση νοσηλίων στο εξωτερικό, επιτρέπεται καταβολή μέγιστου εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ σε μετρητά ή το ισόποσό του σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό.