Με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες θα πληρωθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ

on .

ENFIA

• Με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ, ενώ εξετάζονται επιμέρους αλλαγές στη δομή του φόρου χωρίς να αλλοιώνεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Τρυφ. Αλεξιάδης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση των ελέγχων, προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή, προωθώντας την απευθείας διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αρχής γενομένης από τα τουριστικά νησιά, ενώ απέκλεισε για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο νέας παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Φορολόγηση αγροτών
Όσον αφορά την φορολόγηση των αγροτών ο αναπλ. Υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν και εκεί παρεμβάσεις και διορθώσεις, αλλά με προσοχή για να μην χτυπηθεί η πρωτογενής παραγωγή.

Εξετάζονται διευκολύνσεις
Σχετικά με το αν θα υπάρξουν διευκολύνσεις προς τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις προκειμένου να πληρώσουν τον λογαριασμό των φόρων μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε ότι εξετάζονται διάφορα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις είπε ότι μελετάται η διεύρυνση της δυνατότητας συμψηφισμών φόρων με το δημόσιο.

Εντατικοποίηση ελέγχων
Ο αναπλ. Υπουργός ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και στις τουριστικές περιοχές για τις οποίες, είπε, ότι έχει γίνει σχεδιασμός ώστε οι έλεγχοι να ξεκινήσουν από τα ακριβά ξενοδοχεία και να επεκταθούν μέχρι και την τελευταία καντίνα. Όπως είπε, το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη ΓΓΔΕ μελετά το ενδεχόμενο να κλείνουν ορισμένες ημέρες την εβδομάδα για το κοινό οι Εφορίες, προκειμένου οι υπάλληλοι να ασχολούνται με ελέγχους. Ακόμη να διακοπούν οι αποσπάσεις 300 ατόμων, να γίνουν μετατάξεις 1.000 υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα, μέσω ΑΣΕΠ και να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις που εκκρεμούν. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού στον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Όπως είπε, το ΣΔΟΕ έχει χρεωμένες για έλεγχο 37.500 υποθέσεις και διαθέτει μόνο 421 ελεγκτές. Μάλιστα εξ αυτών, περίπου 12.000 υποθέσεις τελεσιδικούν στο τέλος του 2015 με κίνδυνο να χαθούν σημαντικά έσοδα για το δημόσιο.