Ουδέν νεότερο για την τύχη των έργων ΕΣΠΑ…

on .

ESPA PLHKTRA

• Περισσότερο προβληματισμένοι, από ότι ήταν πριν, έφυγαν χθες οι Περιφερειάρχες της χώρας από τη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και ειδικά για τα ζητήματα που του έθεσαν για το τρέχον, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ.
Αν και έθεσαν στον Υπουργό, όλα τα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν και τον ορατό κίνδυνο να μείνουν στη μέση τα έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2007-2013, εν τούτοις δεν πήραν σαφείς απαντήσεις για το τι πρόκειται να γίνει με την επανεκκίνηση της χρηματοδότησής τους και την κανονική πληρωμή των αναδόχων, που σχεδόν στο σύνολό τους έχουν διακόψει  τις εργολαβίες. Το σύνολο μάλιστα των εκκρεμοτήτων για εργασίες που  έχουν ενταλματοποιηθεί μόνο για έργα των Περιφερειών ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.  «Να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να δοθεί παράταση πάση θυσία για ένα τουλάχιστον έτος», ήταν η πρόταση – αίτημα που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Οι Περιφερειάρχες κατέθεσαν προτάσεις για μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων. Όπως, λόγω των περιορισμών από τα capital controls, να υπάρξει τραπεζική ευελιξία στους αναδόχους έργων ΕΣΠΑ, ώστε να δύνανται να πληρώσουν υλικά για τις ανάγκες των έργων ή και εργατικό κόστος, καθώς και για την έκδοση εγγυητικών επιστολών για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ή και σύναψη συμβάσεων.
 Ζήτησαν επίσης βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα, που να αποτρέπουν τη διάλυση εργολαβιών ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης πληρωμής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.