Σύνθετο το πρόβλημα της φοροδιαφυγής

on .

LEFTA KOMPIOYTER

• Σύνθετο χαρακτηρίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα L' Echo, ενώ τονίζει ότι θα κριθεί από την ικανότητά του ως προς τη συλλογή φόρων.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί είναι τόσο δύσκολη η συλλογή φόρων στην Ελλάδα, ο Τ. Αλεξιάδης επισημαίνει ότι «το πρόβλημα είναι σύνθετο» και ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα «δεν υπήρχε πραγματική πολιτική βούληση».
«Για τους φορολογούμενος με πολιτικές επαφές οι έλεγχοι συχνά διακόπτονταν, μετά από παρέμβαση πολιτικών προσώπων, είτε επρόκειτο για υπουργούς, είτε για βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και ενίοτε των κομμάτων της αντιπολίτευσης» δηλώνει.
Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές φορολογικές αρχές, ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών αναφέρει: «Η φορολογική διοίκηση δεν έχει αρκετό προσωπικό και επαρκή τεχνικά μέσα. Υπάρχουν 9.000 εφοριακοί για έναν πληθυσμό πάνω από δέκα εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ένας υπάλληλος για 1.100 κατοίκους. Συγκρίνετε τους αριθμούς αυτούς με εκείνους άλλων ευρωπαϊκών χωρών και θα δείτε αμέσως το πρόβλημα…».