S.O.S. για να μη χαθούν 5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠA

on .

ESPA PLHKTRA

• Τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την οικονομία και τη χώρα σε περίπτωση που δε δοθεί παράταση στο τρέχον ΕΣΠΑ, επισημαίνει με δήλωσή του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) Κ. Αγοραστός, ζητώντας παράλληλα από την υπηρεσιακή Κυβέρνηση και από αυτή που θα προκύψει από τις εκλογές να βρίσκεται σε εγρήγορση για να μην χαθούν κοινοτικοί πόροι, ύψους 5 δισ. ευρώ, που αφορούν την ολοκλήρωση του τρέχοντος και την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ.
Μόνον λόγω της ειδικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα το τελευταίο διάστημα, ο κ. Αγοραστός εκτίμησε πως υπήρξε μία καθυστέρηση της τάξης τουλάχιστον των τεσσάρων μηνών στην εκτέλεση των έργων, η οποία πρακτικά θέτει εκτός χρονοδιαγράμματος πολλά έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ.
Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ εξηγεί πως η προωθούμενη από την κυβέρνηση λύση μέσω της απομείωσης του προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ 2007 – 2014 λόγω της μη συγχρηματοδότησης με εθνικούς πόρους, δεν οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στην παλιά, όσο και στη νέα προγραμματική περίοδο.

Σήμα κινδύνου…
Σήμα κινδύνου για νέες απώλειες από το ΕΣΠΑ εκπέμπουν με κοινή δήλωσή τους η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη και ο συντονιστής ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Ν.Δ. Στ. Καλαφάτης σχολιάζοντας την αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εξασφαλίσει την παράταση απορρόφησης των πόρων του χρηματοδοτικού πλαισίου 2007-2013 (ΕΣΠΑ) μέχρι το τέλος του 2016. Ενόψει του κινδύνου να χάσει η Ελλάδα 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα, τονίζουν, μεταξύ άλλων ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η χώρα οδηγείται σε εκλογές και η προώθηση της ενίσχυσης της κοινοτικής χρηματοδότησης έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο».

Ο Γ. Πατούλης  
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γ. Πατούλης με επιστολή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Οικονομίας, Ν. Βούτση, Ε. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη, ζητά τη συνέχιση δημοτικών έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013, αλλά και να δοθεί παράταση ενός έτους στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013, το οποίο εκπνέει την 31η Δεκεμβρίου 2015. Μάλιστα, καλεί τους εμπλεκόμενους υπουργούς, να ορίσουν το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των υποχρεώσεων του Κεντρικού Κράτους προς του Δήμους, να παραταθεί η τελική έγκριση των σχεδίων Δημοτικών Προϋπολογισμών από τις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων, κατά δύο μήνες και να δώσουν τη δυνατότητα προσωρινής χρηματοδότησης των ανταποδοτικών υπηρεσιών από πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεις.

Για τους δημοτ. προϋπολογισμούς  
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά και παράταση της προθεσμίας έγκρισης δημοτικών προϋπολογισμών, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, καθώς και της καθυστέρησης απόδοσης στην Αυτοδιοίκηση θεσμοθετημένων πόρων.
Όπως υπογραμμίζει στην επιστολή του, σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει έως τις 5 Σεπτεμβρίου να έχουν εγκριθεί από τις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων, τα σχέδια των προϋπολογισμών τους. Τα σχέδια αυτά, θα πρέπει στη συνέχεια να αποσταλούν για έλεγχο στο Οικονομικό Παρατηρητήριο, δια μέσου του κόμβου Διαλειτουργικότητας.
«Είναι προφανές, ότι δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων και της τραγικής οικονομικής συγκυρίας, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Η οικονομική κατάσταση των Δήμων επιδεινώνεται έτι περαιτέρω από τη μη εξόφληση από μέρους της ΔΕΗ, των αποδιδόμενων στους Δήμους ίδιων πόρων, γεγονός που καθιστά τους προϋπολογισμούς, μη πραγματοποιήσιμους» τονίζει στην επιστολή του, ο κ. Πατούλης.