Tι πρότειναν οι κτηνοτρόφοι για το θέμα των βοσκοτόπων

on .

KOPADI BOSKOS PROBATA

• Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθεται ο αγροτικός κλάδος της χώρας, περιμένοντας να δει τι τελικά θα ισχύσει κυρίως στα θέματα φορολογίας, τα ασφαλιστικά και το υψηλό κόστος παραγωγής που έχει γονατίσει αγρότες και κτηνοτρόφους.
Την ίδια ώρα δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί αύξησης εισφορών του ΟΓΑ προκαλούν τρόμο στον παραγωγικό κλάδο της χώρας, που κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθεί να επιβιώσει.
Αν και τον τελικό λόγο θα έχει η νέα Κυβέρνηση, χθες το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) συναντήθηκε με τον αναπλ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Δημ. Μελά.

Κατέθεσαν προτάσεις  
Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων κατέθεσαν τις προτάσεις του ΣΕΚ για το θέμα των βοσκοτόπων, ζήτησαν την τροποποίηση της ΚΥΑ που αφορά στην κατανομή των βοσκήσιμων γαιών και τόνισαν την αναγκαιότητα της επίσπευσης της διαδικασίας σύνταξης των προσωρινών σχεδίων βόσκησης.
Επίσης, αναφέρθηκαν σε ζητήματα που αφορούν στο υψηλό κόστος παραγωγής και ενέργειας, στις τιμές παραγωγού στο γάλα και τα κτηνοτροφικά προϊόντα, στην αναγκαιότητα της επίσπευσης της ολοκληρωμένης εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος  «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την αποφυγή των παράνομων ελληνοποιήσεων, όπως επίσης και σε θέματα ρευστότητας, φορολογίας, ασφαλιστικών εισφορών, χρηματοδοτήσεων κ.ά.

Ο Δημ. Μελάς  
Ο κ. Μελάς δεσμεύθηκε να εξετάσει τα αιτήματά τους με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ και εφόσον αυτό είναι εφικτό, στο πλαίσιο της υπηρεσιακής του ιδιότητας, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
Κατά τη συνάντηση ο κ. Μελάς:
• ενημέρωσε το προεδρείο του ΣΕΚ για τα αποτελέσματα της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου  η Επιτροπή πρότεινε πακέτο μέτρων 500 εκατομμυρίων ευρώ, για την άμεση στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα.
• επεσήμανε για το θέμα του γάλακτος ότι η λήξη των ποσοστώσεων οδήγησε σε μείωση της παραγωγής σε χώρες με υψηλό κόστος και δυσχερέστερες συνθήκες παραγωγής και διακίνησης, όπως η Ελλάδα και ότι η παράμετρος αυτή πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για την κατανομή της έκτακτης ενίσχυσης στα κράτη μέλη από την Ε. Επιτροπή.
Τέλος, ο κ. Μελάς τόνισε στους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων ότι, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών στήριξε το θέμα της ρευστότητας στην αγορά μέσω της αύξησης των προκαταβολών των ενισχύσεων, τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου Πυλώνα, και ζήτησε από την Επιτροπή να επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία ώστε οι απαιτούμενοι  έλεγχοι να ολοκληρωθούν πριν την τελική εξόφληση των γεωργών.

Προς αύξηση εισφορών…
Στο μεταξύ, η αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ για τους αγρότες φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο, καθώς το Ταμείο πρέπει να επιβιώσει τα επόμενα χρόνια με πολύ λιγότερη κρατική επιχορήγηση.
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι αυξήσεις των εισφορών θα κυμανθούν από 50% έως 130%, ενώ το σχέδιο που επεξεργάζεται ο ΟΓΑ με το Υπουργείο Εργασίας εν όψει των σαρωτικών αλλαγών που έρχονται στο ασφαλιστικό των αγροτών τον Οκτώβριο, περιλαμβάνουν πληρωμή ανά τρίμηνο, δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, αλλά και πιθανές εκπτώσεις στην περίπτωση που ασφαλίζονται και οι δύο σύζυγοι. Όλα τα παραπάνω θεωρούνται αναγκαία, αφού η μόνη εναλλακτική είναι η συγχώνευση με κάποιον άλλο φορέα και έτσι το Ταμείο πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως.