Ο Υπ. Γεωργίας παροτρύνει τους νέους να γίνουν αγρότες

on .

 
AGROTHS1

• Την ώρα που αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται επί ποδός και σχεδιάζουν νέες κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στα μέτρα, τα οποία όπως υποστηρίζουν, θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τον κλάδο τους, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει «το αγροτικό επάγγελμα έχει και στη χώρα μας μέλλον, αρκεί να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και βέβαια να έχουν πάντα οι αγρότες το μυαλό τους στην αγορά και όχι μόνον στις επιδοτήσεις».
Σε δηλώσεις του (στο ΧΩΝΙ) ανέφερε, ότι «υπάρχει η πάγια είσπραξη των κοινοτικών επιδοτήσεων, που είναι περίπου 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Έρχονται 4,7 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη και 524 εκατ. για την αλιεία ως το 2020», ενώ πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τους αγρότες, τα μέτρα για τους οποίους δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.  Αντίθετα, όπως τονίζει, ετοιμάζονται εναλλακτικές προτάσεις για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, προωθείται η έγκαιρη εκταμίευση των επιδοτήσεων και προβλέπονται πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα.

Έξι ανατροπές
Στο μεταξύ, ο Βαγγ. Αποστόλου, μιλώντας στο «Έθνος», αναφέρθηκε στις έξι ανατροπές που εξετάζει η Κυβέρνηση για τον αγροτικό κλάδο.  Ειδικότερα οι αλλαγές αφορούν σε:
1. Φοροελαφρύνσεις για τους κατά αποκλειστικό επάγγελμα και νέους αγρότες, με αυστηροποιήση του όρους «αγρότης».
2. Αυστηρή εφαρμογή των κανόνων της ΚΑΠ, βάσει των οποίων αποκλείονται από τις επιδοτήσεις φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
3. Βιβλίο εσόδων-εξόδων για όλους, με έσοδα πάνω από 5.000 ευρώ και αναγνώριση περισσοτέρων δαπανών ως έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.
4. Εισαγωγή "κάρτας αγρότη" με την οποία θα μπορεί να κάνει αναλήψεις έναντι και μέχρι του ποσού των κοινοτικών επιδοτήσεων που δικαιούται.
5. Ανασυγκροτείται ο μηχανισμός διαχείρισης και καταβολής των πληρωμών, ώστε να εισπράττουν έγκαιρα τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
6. Δημιουργία φορέα αξιοποίησης της αγροτικής γης, για άμεση βελτίωση και χρήση, με στόχο χιλιάδες στρέμματα σχολάζουσας δημόσιας γης να δοθούν για αγροτική παραγωγή.