Στενάζουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

on .

TRIA ASFALISTIKA TAMEIA

• Ενώ σήμερα αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής «σοφών» για το Ασφαλιστικό, έρευνα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, η οποία παρουσιάστηκε χθες, καταγράφει την τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία,  330.000  νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με συνολικό κόστος 4 δισ. ευρώ.
Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται μεταξύ 12 και 24 μηνών, χωρίς να λείπουν και τα ακραία φαινόμενα στη διαδοχική ασφάλιση, με τον χρόνο αναμονής να αγγίζει τα 3 χρόνια.  Ειδικά στα εφάπαξ, η αναμονή θα οδηγήσει σε μειώσεις, που ενδέχεται να αγγίξουν το 6%-7%.
Μόνο στο ΙΚΑ, όπως αναφέρουν tanea.gr,  το φετινό έλλειμμα υπολογίζεται στα 980 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα Ταμεία χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ 1,7 δισ. ευρώ, με τον Οργανισμό να χρωστά με τη σειρά του 7,8 δισ. ευρώ προς τρίτους, δηλαδή προς φορείς της γενικής κυβέρνησης, ιδιώτες πάροχοι και ασφαλισμένοι.
Ειδικά για τον ΟΓΑ και τους ασφαλισμένους του το τρίτο μνημόνιο επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ο αγροτικός κόσμος της χώρας βάλλεται και κινδυνεύει με αφανισμό. Πέρα από τις αλλαγές που αφορούν στη φορολογία, η «εναρμόνιση των κανόνων για τις συνταξιοδοτικές παροχές με το υπόλοιπο ασφαλιστικό σύστημα» και η σύνδεση με τις εισφορές πιθανότατα θα σημαίνει μεγάλες απώλειες και επιβαρύνσεις.

Παράσταση διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ Ιωαννίνων  
Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΙΚΑ στο Γηροκομείο διοργανώνει το ΠΑΜΕ Ιωαννίνων σήμερα Παρασκευή και ώρα 9.30 π.μ., απαντώντας στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το νέο ασφαλιστικό.
Όπως τονίζει «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, ετοιμάζεται να φέρει μέσα στον Οκτώβρη το νέο ασφαλιστικό, το οποίο: • Αυξάνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης •Μειώνει ακόμα περισσότερο τις συντάξεις • Φέρνει ακόμα ένα χτύπημα στις παροχές υγείας-πρόνοιας •Ενισχύει την ιδιωτική Ασφάλιση».