Βουτιά έως 65% στα ακίνητα τα τελευταία επτά χρόνια!

on .

POLYKATOIKIES
• Επανεκτίμηση όλων των ακινήτων των τραπεζών, των Ταμείων και του Δημοσίου, ώστε να μπορούν να διατεθούν στις τρέχουσες εμπορικές αξίες θα πρέπει άμεσα να γίνει, για να μπορέσει να επανεκκινήσει σύντομα η αγορά.
Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος Δημ. Μπινιάρης, σε πρόσφατο συνέδριο, στο οποίο παρουσιάστηκαν στοιχεία για τον κλάδο των ακινήτων, οι τιμές των οποίων τα τελευταία χρόνια καταγράφουν  έντονη πτωτική πορεία.
Σύμφωνα με την έρευνα κατά μέσο όρο οι τιμές όλων των ειδών των ακινήτων υποχώρησαν την τελευταία επταετία (2008-15) σε ποσοστό της τάξεως του 48%!
Ειδικότερα, οι ζητούμενες τιμές κατέγραψαν βουτιά:
• 50-60% για σύγχρονους γραφειακούς χώρους
• 35-45% για κεντρικά καταστήματα
• 45-50% για σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους
• 60-65% για μονοκατοικίες κ.α.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον Πρόεδρο των μεσιτών επιτακτική κρίνεται και η επανεκτίμηση όλων των ενυπόθηκων «κόκκινων» δανείων από ανεξάρτητους πιστοποιημένους εκτιμητές και ένα αναλογικό «κούρεμα». Επίσης, απαραίτητη θεωρείται και η δημιουργία δεικτών ακινήτων με τη συνεργασία όλων των παραγόντων της αγοράς και η άμεση υπαγωγή των αντικειμενικών αξιών στις τρέχουσες εμπορικές αξίες. Εννοείται ότι απαραίτητη προϋπόθεση ανάκαμψης είναι και η ελάφρυνση της φορολογίας των ακινήτων.