Αναμένονται οι τελικές προσφορές για έρευνες πετρελαίου σε Άρτα-Πρέβεζα

on .

GEOTRHSH

• Η 30η Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταθέσουν την τελική τους προσφορά ή να δηλώσουν ως τελική την ήδη κατατεθειμένη τα ΕΛΠΕ και η Energean Oil, για την ανάληψη της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις  χερσαίες περιοχές "Άρτα-Πρέβεζα", "Αιτωλοακαρνανία" και "ΒΔ Πελοπόννησο".
Η πρώτη φορά που η Επιτροπή είχε ζητήσει από τους δύο "μνηστήρες" να καταθέσουν βελτιωμένη προσφορά είχε καταληκτική προθεσμία τις 8 Σεπτεμβρίου. Οι δύο εταιρείες ανταποκρίθηκαν, ωστόσο κρίθηκε ότι το ύψος των προσφορών θα έπρεπε να είναι υψηλότερο.
Για την ιστορία υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη για τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες, δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 5 Νοεμβρίου 2014 και μετά από τρεις μήνες, δηλαδή στις 6 Φεβρουαρίου 2015, κατατέθηκαν οι προσφορές από τις ελληνικές εταιρίες ΕΛΠΕ και Energean Oil and Gas. Τα ΕΛΠΕ κατέθεσαν φακέλους για τις περιοχές Άρτα - Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος, και η Energean για τις περιοχές Άρτα - Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία. Οι τρεις αυτές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες, καθώς έχουν καταστεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας με σεισμικά και γεωτρήσεις τις προηγούμενες δεκαετίες.