Προς απόσυρση οι διατάξεις για τη φορολόγηση ενοικίων

on .

ENOIKIAZETAI POLYKATOIKIA

• Ξεκίνησε το… ράβε ξήλωνε η νέα Κυβέρνηση, η οποία μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν τα πρώτα νέα μέτρα, άρχισε ήδη να κάνει βήματα πίσω.
Δεν πέρασε ένα 24ωρο αφ’ ότου εισήλθε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο και χθες ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Τρυφ. Αλεξιάδης μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές, προανήγγειλε απόσυρση της διάταξης που αφορά στην περαιτέρω επιβάρυνση των εισοδημάτων από ενοίκια.
Η απόσυρση της επίμαχης διάταξης αναμένεται να γίνει σήμερα Τετάρτη.  Ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε πως η ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα και είπε πως δεν γνωρίζει πως μπήκε η σχετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο.
Ωστόσο η απόσυρση της ρύθμισης δημιουργεί «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ καθώς, τα έσοδα αυτά έχουν εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και παραμένει άγνωστο εάν αυτό έχει συμφωνηθεί και συζητηθεί με τους θεσμούς.
Επειδή η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζεται ακόμα και τώρα, όπως είπε, θα υπάρξουν αλλαγές, μεταξύ των οποίων και στο άρθρο 2 (παράγραφοι 5 και 6) του πολυνομοσχεδίου, που αφορά την φορολογία εισοδήματος από ακίνητη περιουσία.
Η επίμαχη διάταξη προέβλεπε αύξηση των συντελεστών για εισοδήματα από ή μικρότερα των 12.000 ευρώ κατά 15% και από ή μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ κατά 35%.
Παράλληλα, δεν θα υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση οι Σύλλογοι Γονέων και οι διαχειριστές πολυκατοικιών, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα μπει συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια.
Σημαντική είναι η αλλαγή και σχετικά με την εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, αν και μένει ανοιχτός ο τρόπος φορολόγησής τους. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, εφόσον προκύψει λύση στην συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια, η σχετική διάταξη θα ενσωματωθεί στο συζητούμενο νομοσχέδιο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθήσει άλλη ρύθμιση το επόμενο διάστημα.