Δεκαήμερο εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα

on .

ekptoseis

Δεκαήμερο εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα όλης της χώρας ξεκινά από την 1η Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει ότι την 1η Νοεμβρίου ημέρα Κυριακή, τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν προαιρετικά να είναι ανοικτά σε όλη τη χώρα από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Οδηγίες από ΕΣΕΕ
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) απέστειλε στα μέλη της εγκύκλιο με οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου 2015, υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων ότι κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Απεργία από εργαζόμενους
Στο μεταξύ, την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στον Κλάδο του Εμπορίου, την Κυριακή 1 Νοεμβρίου (πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων), αποφάσισε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, με στόχο την ανατροπή της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων και την επαναφορά της Κυριακής – Αργίας στον Κλάδο.
Παράλληλα θα συμμετέχει στη Πανεργατική – Πανελλαδική Απεργία, στις 12 Νοεμβρίου, που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.