Όχι ξανά ποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ

on .

OAEE KTIRIO1

• Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επανέλθει η ποινικοποίηση των οφειλών των επιχειρηματιών προς τον ΟΑΕΕ παρείχε χθες ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ  Βασίλη Κορκίδη και τον πρό­εδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καβ­βαθά.
Παράλληλα, ο Υπουργός ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, ένα ζήτημα που από την στιγμή που τέθηκε στο τραπέζι, ξέσπασαν αντιδράσεις από όλους τους παραγωγικούς φορείς.

Προτάσεις ΕΣΕΕ
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, κατά την συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας συζητήθηκε και το ζήτημα της επέκτασης της χρήσης του εργοσήμου, με την Συνομοσπονδία να ζητά να κινηθεί σε πάνω από 8 ημερομίσθια το μήνα.
Ο Πρόεδρός της Βασ. Κορκίδης έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει αίτημα συνάντησης και με τους θεσμούς για να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τον ΟΑΕΕ.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν:
- τη διατήρηση της «πραγματικής» κεφαλαιοποίησης των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων και η κεφαλαιοποίηση να συνεχίζει να περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.
- τη μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης εκ μέρους του ασφαλισμένου, η οποία δεν δημιουργεί ταμειακό έλλειμμα και λογιστικές απώλειες στον ΟΑΕΕ.
- την υποχρέωση άμεσης επανέναρξης καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης σε αυτούς.

Καμπανάκι για λουκέτα!
Καμπανάκι για λουκέτα και απολύσεις, σε περίπτωση που αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές, χτυπάει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Σε μια εποχή που η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 26% και η μια επιχείρηση μετά την άλλη βάζουν λουκέτο, κάθε αύξηση του μισθολογικού κόστους αποτελεί βόμβα στην εύρυθμη λειτουργία της επιχειρηματικής αγοράς, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Την ίδια ώρα, ανεδαφικές και αναποτελεσματικές χαρακτηρίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση ΣΕΒ, ΣΒΑΠ, ΣΒΒΕ, ΣΒΘΚΕ, ΣΕΒΠΔΕ και  ΣΕΤΕ τις προτάσεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
«Το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι σήμερα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη έχοντας μάλιστα τη χαμηλότερη δυνατή ανταποδοτικότητα. Το αποτέλεσμα είναι να επιδεινώνεται η ανταγωνιστικότητα της εργασίας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να διογκώνεται η αδήλωτη εργασία» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.