Ι. ΜΗΤΣΗΣ: Ανάπτυξη με δυσβάστακτους φόρους δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα

on .

MHTSHS GIANNHS

• «Η ανάπτυξη στη χώρα μας δε μπορεί να έρθει με δυσβάσταχτους φόρους οι οποίοι κάθε μέρα αυξάνονται αντί να μειώνονται, με την επιβολή χαρατσιών, κλπ. επιβαρύνσεων, ούτε με σπασμωδικά μέτρα προσωρινών εισπράξεων για ισοδύναμα, τα οποία δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα γιατί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έπαψε να υπάρχει».
Αυτό τονίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννης Μήτσης (φωτό), σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς των ΜμΕ στο ΙΚΑ, επιβολή ειδικού φόρου που θα είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από το τζίρο των ΜμΕ, καθώς και για πιθανή επιβολή ειδική εισφορά στα κέρδη των επιχειρήσεων.
Αντίθετά, κατά τον κ. Μήτση  που καθημερινά αφουγκράζεται τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου, για να επέλθει ανάπτυξη – μείωση της φοροδιαφυγής και νέες θέσεις εργασίας, πρέπει άμεσα να μειωθούν οι φόροι στο μέτρο του εφικτού, με βάση τις πραγματικές οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Μόνο με πολιτική βούληση!
Βέβαια για να συμβεί αυτό, σημειώνει ότι απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση, τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Αντιπολίτευσης. Και προσθέτει: «τα τελευταία αδιέξοδα σχετικά με ισοδύναμα για ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ασφαλιστικό, κλπ. ναρκοθετούν το μέλλον της χώρας μας, διότι φαίνεται καθαρά πέραν πάσης αμφιβολίας και αμφιταλάντευσης ότι η παρούσα κυβέρνηση και κατ’ επέκταση όλη η πολιτική σκηνή των 300 της Βουλής δεν έχουν κανένα, μα κανένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της πατρίδας μας, ώστε να επέλθει σταθερότητα, ελπίδα και ανάπτυξη, να εμπεδωθεί σχέση εμπιστοσύνης κράτους – πολιτών που θα βοηθήσει στην αναστροφή του κλίματος και στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας».
Χαρακτηρίζει μάλιστα «αστειότητα» να γίνεται συζήτηση για ισοδύναμα μέτρα στην εκπαίδευση και στο Ασφαλιστικό, όταν οργιάζει το παραεμπόριο, η παραοικονομία, όταν δεν μειώνεται η γραφειοκρατία με απόρροια τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τη φαυλότητα και τη δημόσια σπατάλη…
Η λύση που προτείνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων είναι η δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, αφού οι κυβερνώντες καθίσουν στο ίδιο τραπέζι  τους εκπροσώπους των τομέων παραγωγής.