Επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών και σε επιχειρήσεις που είναι στον «Τειρεσία»

on .

XERI PISTWTIKES KARTES

• Η χρήση πλαστικού χρήματος βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να εισρεύσουν περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία.
Αν και το ζητούμενο στη δεδομένη χρονική στιγμή για την πλειοψηφία των πολιτών είναι εάν υπάρχουν χρήματα να ξοδευτούν και όχι εάν αυτό θα γίνει με μετρητά ή κάρτα, ωστόσο με κάθε ευκαιρία το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σχετικές με την προώθηση της χρήσης πλαστικού χρήματος.

Νομοθετικές ρυθμίσεις  
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Τρυφ. Αλεξιάδης εξήγγειλε στη Βουλή  νομοθετικές ρυθμίσεις για την εγκατάσταση συστημάτων POS.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί δυνατότητα εγκατάστασης των συστημάτων αυτών ακόμη και στους επιχειρηματίες που ανήκουν στον «Τειρεσία», από τις αρχές του έτους να είναι υποχρεωτική η χρήση συστημάτων POS σε όποιον ανοίγει επιχείρηση, να υπάρχει ακατάσχετο για τις τράπεζες και το δημόσιο από τους λογαριασμούς αυτών των χρημάτων, να μπορεί κάθε επιχείρηση να ανοίγει λογαριασμό με χρήματα από POS και με ποσά από αυτόν τον λογαριασμό να κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές (π.χ. πληρωμή προμηθευτών).

Για τις τραπεζικές χρεώσεις  
Ο αναπλ. υπουργός έθεσε και το ζήτημα των τραπεζικών χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές: «Πρέπει οι τράπεζες να δώσουν και ανταγωνιστικές χρεώσεις. Μας έχει καταγγελθεί ότι πάει κάποιος να καταθέσει 33 ευρώ και του παίρνουν προμήθεια 5 ευρώ για τον λογαριασμό της ΔΕΗ και πάει σε άλλη τράπεζα και είναι 0,33 ευρώ. Αυτά ανήκουν στο χθες. Πρέπει να προχωρήσουμε αν θέλουμε να πάμε σε άλλο επίπεδο» τόνισε.

Θα εξαιρεθούν οι ηλικιωμένοι…
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το protothema.gr, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εξαιρέσει τους ηλικιωμένους από την υποχρέωση να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα αντί για μετρητά.
Στο πλαίσιο εκδήλωσης όπου παρέστη ο Τρύφ. Αλεξιάδης, ανέφερε ότι το νέο σύστημα για υποχρεωτικές πληρωμές με κάρτες σχεδιάζεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές (εννοώντας π.χ. στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου) και σε συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ).
Το σύστημα αυτό θα προβλέπει κίνητρα, δώρα αλλά και επιβραβεύσεις.
Για τα νοικοκυριά, η χρήση της κάρτας θα «χτίζει» το αφορολόγητο όριο. Ωστόσο θα τεθούν και ηλικιακά όρια, πάνω από τα οποία δεν θα χρειάζεται κάποιος να κάνει συνεχώς χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
Ακόμη ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε ότι μέσα στο 2016 ξεκινά η «ψηφιακή Εφορία», δηλαδή όλες οι συναλλαγές θα γίνονται ηλεκτρονικά χωρίς μετακίνηση στις ΔΟΥ.