Βαρύς… ο λογαριασμός και στα τέλη κυκλοφορίας

on .

TELH KYKLOFORIAS

• Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να βγει ο… λογαριασμός για τα τέλη κυκλοφορίας με τα οποία θα κλείσει από φορολογική άποψη η φετινή χρονιά για εκατομμύρια Έλληνες. Όλα δείχνουν ότι αυξημένα βάρη θα πληρώσουν οι κάτοχοι αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας, ενώ ουσιαστικά καταργούνται τα μηδενικά τέλη και αυξάνουν οι συντελεστές για Ι.Χ. που εκλύουν συγκεκριμένες ποσότητες ρύπων.

Επιβαρύνσεις σε νέα Ι.Χ.
Εκατομμύρια ιδιοκτήτες Ι.Χ. αναμένουν με αγωνία την ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών με τους πίνακες για τα νέα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, η οποί αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.
Σύμφωνα με την «Ημερησία», πιο πολύ θα επιβαρυνθούν τα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα με κυβισμό 1.200 κ.εκ. έως 1.600 κ.εκ. και εκπομπή ρύπων από 120-160 γρ./χλμ., με το «καπέλο» να ξεκινά από τα 133 και να φτάνει έως τα 272 ευρώ. Στα αυτοκίνητα αυτά, που ουσιαστικά αποτελούν και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις από 100 έως 200 ευρώ, πιθανόν με την αλλαγή των συντελεστών ρύπων. Επίσης, αλλαγές θα υπάρξουν και στα μηδενικά τέλη, τα οποία ουσιαστικά καταργούνται, καθώς θα ισχύσουν για τα αυτοκίνητα με εκπομπή CΟ2 κάτω από 80 γρ./χλμ και όχι τα 100 γρ./χλμ..

Αλλαγές συντελεστών
Στα σχέδια του υπουργείου είναι να τροποποιηθούν προς τα πάνω και οι συντελεστές για τα τέλη σε αυτοκίνητα που εκλύουν ρύπους από 161 γρ./χλμ και άνω. Αφορούν σε ΙΧ νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, αλλά με μεγαλύτερους σε κυβισμό κινητήρες και πιο βαριά αμαξώματα. Εκεί θα υπάρξουν ανατροπές στα τέλη, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο το σενάριο.
Στα αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας πέραν της πενταετίας, όπου τα τέλη υπολογίζονται βάσει κυβισμού, αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις στα ΙΧ άνω των 2 λίτρων, της τάξεως περίπου του 20%.
Στις μικρότερες κατηγορίες (μέχρι τα 1.548 κ.εκ. με τέλη από 22 έως 240 ευρώ), αναμένεται να υπάρξουν μικρές μειώσεις από 5 ευρώ έως 20 ευρώ, που θα προκύψουν από αντίστοιχη αύξηση στα τέλη στις κατηγορίες από 1.549 έως 1.738 κ.εκ. και από 1.739 έως 1.928 κ.εκ. Εκεί η μέση επιβάρυνση υπολογίζεται στα 50 ευρώ.